Beloved Nuffnang

Tabung SSPN untuk baby,InsyAllah..Amin

Counter

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, April 12, 2011

Cendawan:Yang boleh dan tak boleh dimakan





Jangan sembarangan makan



KUALA LUMPUR – Orang ramai khususnya yang tinggal di kawasan ladang diminta tidak memakan cendawan yang tumbuh liar di kawasan mereka dengan sewenang-wenangnya terutamanya pada musim hujan ketika ini kerana dibimbangi terkena keracunan.

Menurut Pensyarah Biologi, Pusat Pengajian Sains Sekitaran dan Sumber Alam, Fakulti Sains dan Teknologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Johari Jalinas, terdapat banyak cendawan beracun yang tumbuh selepas hujan tetapi bentuknya sekan-akan cendawan yang boleh dimakan.

Ekoran persamaan itu, katanya, ia sering mengelirukan orang ramai yang gemar memakan cendawan liar dan mereka berisiko terkena keracunan akibat cendawan beracun yang dikutip.

Sehubungan itu, orang ramai perlu mengenali cendawan liar yang boleh dimakan sebelum mengutip dan memakannya kerana perbezaan sesetengah cendawan yang boleh dimakan dengan yang beracun cukup kecil.

“Walaupun cendawan liar itu dikenal pasti boleh dimakan, seseorang itu perlu makan dalam kuantiti sedikit untuk kali pertama.

“Jika terdapat tanda-tanda alergi terhadap cendawan yang dimakan, mangsa harus berjumpa dengan doktor dengan kadar segera,” katanya ketika dihubungi Kosmo!.

9 comments:

Cik Ila said...

mmm...sdapnye cendawan...fuhh..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

bahaya klu mkn cendawan yg tak biasa mkn...jgn wat pasal

xazryx said...

cendawan goreng tepung .slrpp !tp kene tau plak cendawan mane leh mkn kn ?hehe .

Amy Syaquena said...

cendawan my fav, amy just makan yang ada jual di market je...

ardinihumaira said...

a ah bahaya kan.. better beli kat pasaraya daropada yang kutip lepas hujan tu

kaizenshinobi said...

cendawan!!!! hehe

aku memang minat makan cendawan nih... ahaks~

regreatnosoul said...

hoho..begitu ekk...pasni blehla buat umpan bagi makan tikus...wahaha

thermocoupleschemical said...

suka cendawan liar mcm cedawan sisir..pyah nak jumpa sebab tumbuh kat kayu getah mati je

Peri PiA said...

Lovely cik Ila-fuhh,terliur eh?hehe

Lovely LM-LM betul syg,bahaya

xazryx-hehe,jgn salah goreng

Lovely AMy-dah siap jual tu insyAllah selamat,hehe

Lovely dini-betul juge tu dini

Kaizen-ooo dah tau dah,hehe

regreat-tikus?larikkkk

thermocoupleschemical-berbelit nak sebut hehe,memang susah nak jumpa kulat sisir sekarang ni

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels

Artikel (221) Award (9) Bahan Santai (120) Beloved Nuffnang (25) Celebration (105) Cite biase jer (152) Doa (11) Emosi (183) First Time (186) Gift (6) Info (263) Kawen-Kawin (26) Lirik (21) Love (46) Nasihat (67) Pia berhujung minggu (83) Tag (21)