Beloved Nuffnang

Tabung SSPN untuk baby,InsyAllah..Amin

Counter

Daisypath Anniversary tickers

Monday, December 6, 2010

Bersyukurlah harga barang kita masih murah berbanding negara lain dirantau ini

Hati panas??

Harga petrol RON95, diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan gula dijangka mengalami kenaikan lagi mulai tengah malam ini. Ia berikutan keputusan kerajaan menyelaraskan kadar subsidi.

Petrol RON95, dipercayai akan dinaikkan 5 sen menjadikan harga RM1.90 seliter.

Dua hari lalu, petrol RON 97 naik sebanyak 15 sen kepada RM2.30 seliter. Kenaikan itu berikutan perubahan harga pasaran yang diapungkan sejak Julai lalu.

Harga diesel pula dipercayai dinaikkan 5 sen menjadikannya RM1.80 seliter manakala gas LPG juga naik 5 sen menjadikan harganya RM1.90 sekilogram.
Harga gula pula dikatakan akan naik 20 sen menjadikan harganya RM2.10 sekilogram.
Semua harga baru dijangka berkuatkuasa pada jam 12.01 pagi esok. Ia didedahkan pada taklimat kepada editor di Putrajaya oleh Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (PEMANDU) .

Malaysiakini
turut dijemput ke taklimat itu melalui panggilan telefon tetapi wartawan kami dihalang memasuki ibupejabat Unit Kordinasi dan Pelaksanaan di Pejabat Perdana Menteri, kemudiannya tanpa sebarang alasan.

Pengumuman rasmi daripada Jabatan Perdana Menteri berhubung kenaikkan ini dijangkakan pada jam 8 malam.

Kali terakhir harga barangan meningkat adalah pada 15 Julai lalu. Ia membabitkan kenaikan 5-dalam-1. Barangan yang terjejas itu adalah dua gred petrol, diesel, gula dan gas.
Senarai harga baru adalah seperti berikut:

* Petrol RON 95 - RM1.85 kepada RM1.90 seliter

* Diesel - RM1.75 kepada RM1.80 seliter

* Gula pasir - RM1.90 kepada RM2.10 sekilogram

* Gas LPG - RM1.85 kepada RM1.90 sekilogram 

5 comments:

Atiqah Adnan said...

barang naik.. so matawang malaysia pun semakin tinggi kan.. teeheee~ manusia semakin mengejar duit semata-mata sebabkan 'keperluan' satu-satu nie.. tapi takpe.. bila semuanye naik ekonomi negara pun meningkat so mungkin kerajaan akan beri banyak 'bonus' pada semua..

apa pun bersyukur lebih baik.. mungkin ada hikmah...

Amy Syaquena said...

As'salam..

alhamdulillah tapi still terasa harga barang mahal jugak, macam mane la 5 tahun yang akan datang kan..mesti double dengan harga sekarang..hu3..

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

patut la isi minyak semlm ron95 rasa minyak makin skit...ehehhehe

Abershavin said...

nak mencarut leh?

Peri PiA said...

Lovely Qah-hee~,thanks dear...u said it well

Lovely Amy-W'salam,kite kena bersyukur pada Allah,Allah ade.well u know what i "MEAN" pia buat n3 ni :)

Abe-silakan =))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels

Artikel (221) Award (9) Bahan Santai (120) Beloved Nuffnang (25) Celebration (105) Cite biase jer (152) Doa (11) Emosi (183) First Time (186) Gift (6) Info (263) Kawen-Kawin (26) Lirik (21) Love (46) Nasihat (67) Pia berhujung minggu (83) Tag (21)