Beloved Nuffnang

Tabung SSPN untuk baby,InsyAllah..Amin

Counter

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, October 24, 2009

Dilanda memori daun pisang

Intro.. Ni la bas(sila rujuk gmbr dibwh)yg Pia naik dari Darjah 1 sampai la Ting 5,laju gilerz..cam roller coaster..xcaye cube laa..hahaha(seram...)Bas ni buruk kan?tp jgn pandang sebelah mate tau dia byk berjasa pada pia,kalau xde bas ni xgi sekolah la jawapnya pia ni.Teringt dulu mase darjah sekolah rendah kan halus2 lagi, ketinggian xcukup hee~.Bile time nak sampai destinasi jer cemas semacam tkt xde org turun sekali sape nak tekan loceng waa naya nanti?Nanti terlajak pula kena kemana2 takuttt sg.Tp nsb baik la dah hari2 naik bas ,ramai yg selalu naik bas sama dgn pia dah kenal dan tau sampai jer batu 5 ade jer org tlg tekan loceng kalau xde org yg nak turun dgn pia sekali.Sampai driver bas sume dan konduktor bas sume dah kenal pia dan adik beradik.
Merc merah :D
Dulu bas ni lalu Tmn rumah pia,tapi sekarang dah xmsk.Lama2 dah xmsk sebab org sana dah xramai naik bas
Ni bas yg nak ke Kuala Selangor agaknya,Pia naik bas ni dan turun jln besar.Menapak 20 mnit baru sampai umah
Nak dijadikan citer,AL-Kisah... Ni Pia nak citer sikit zmn sekolah ku, umur seawal 7thn pia telah diajar berdikari menaiki bas awm sendiri umi teman dan ajr seminggu.Ape kan daya umi dan abh mencari rezeki.Mmg xsempat la umi nak hanta dan jmpt pergi dan pulang dari sekolah.Bila 2 org lagi adik perempuan mula bersekolah,pia pula bwk dan ajr mereka naik bas.Ala2 kakak yg baik gitu :P.Dan bila pia msk sekolah menengah dari ting 1-2 pia sekolah ptg,adik2 yg sekolah pagi berdikari terpaksa la pergi sendiri tanpa diriku.Alhamdulillah sepanjang kami pergi dan pulang dari sekolah dulu xade pekara buruk yg berlaku pada kami.Dulu kami xde kereta,abah umi pon naik bas ni pegi blk kje.Dah ade komuter baru abah naik komuter sampai ke hari ni.Walaupon dia dah ade kete,KL dan kesesakkan lalulintas xdpt dipisahkan.Ini antara sebab kenapa abah mls nak pandu kereta pergi kje.. Name bas diatas ialah Bas selangor ,bahasa omputih SELANGOR OMNIBUS..kami gelar kan die merc merah..hahaha (mercedes tue..) hihihi, hari2 naik merc pg shekolah tau.Nak tau kenapa Pia ssh2 naik bas awm?Sebabnya kerana dulu kami sekeluarga tinggal di Batu 5 dekat jer dgn sekolah,pabila ayh dah beli umah kat kwasan sempadan KL Selangor ni kami pon pindah.Pia dan adik beradik perempuan sekolah belajar disekolah rendah cina,oleh kerana sekolah tu antara yg bgs juga abah kate teruskan la sekolah situ sampai hbs darjah 6.Sekolah menengah kami sekolah biase,cuma pia dan adik lagi sorang jer terus ulang alik sekolah KL (dah biase).Si bongsu msk sekolah menengah dekat dgn rumah jer. Macam2 RAGAM MANUSIA kite blh tgk bile naik bas aka merc ni,kadang2 rindu lak nk naik.Tp kadang2 malu la pula ye la kwn2 lain naik bas sekolah ctk jer warna kuning dan ade yg naik bas awm pula naik bas intrakota,city liner yg standard juga ade air-cond.hahaha maunya tak tebal je muka nk tahan merc merah ni.Itu dulu,sekarang dah xde bas tu sekarang Rapid KL kan?..Yer la kwsan umah Pia ni Intrkota City Liner sume xlalu.Bas selangor jer yg setia lalu sini sampai ke hari ini... Sekarang ni dah lame giler x naik bas..xingt la bape lame,tp memang lame giler x naik roller coaster ni..Eh2! silap sejak kje kt KL,kadang2 la ade naik bas,kalau hubby ade hal tu pon pegi kje je,blk dia dtg jmpt :).Tapi sekarang selalu dpt naik merc ctk baruu,ctk ade air cond uuu zaman dah berubah dunia dah maju hehe. Bas Selangor yg "CTK" tu msh ade lagi kadang2 pia ade terjmpa kat KL.Bile drive ternmpk bas ni tersenyum sendiri flash back blk semua kenangan lalu. K laa,saje je nk cite pasal zaman dulu2,tetiba TERLINTAS dikotak fikiran ni.So sape2 yg nk rase naik roller coaster try laa naik merc merah ni a.K.a bas selangor....hehehe nty leh laa rase dan percaye ckp PIA.Ada berani? :P Jumpa lagi InsyAllah.....

8 comments:

RyN said...

salam kenal pia...

same lar ngan kak ryn (huh?? akak ker??) dulu skolah pon naik bas gak...tp bas skolah larr...hehhehehe =]

Peri PiA said...

Lovely Ryn

Salam kenal Ryn,thanks for dropin by.Hehe Geng Bas Sekolah ek?Umur berapa ni?

fczar said...

Memang terbaik sangat bas nie.. Mase sekolah dlu ulang alik dari Teknik Gombak ke sungai buloh, dari umah naik bas selangor nie trun kat sebelah sogo then naik bas Len Seng yang menghala ke UIA, time tu bas intrakota & metro bus yang ke UIA kurang trip lagi.. Kena naik bas lepas di buang asrama oleh pengetua sekolah, sebab baik sangat.. ; )

Bas Selangor nie buleh fighting race ngan bas Len Seng sebab time tu duduk dalam bas boleh tenguk jalan kat lantai bas tu.. Bas Selangor lame boleh masuk muzium tu.. Banyak kenangan.. ; )

atiQah adNan said...

hee~ bus sekolah qah warne kuning..
dulu kalau naik bus sekolah pakcik tu hantar depan umaa.. besstt..

Farid Fabregas said...

lepas ni try naik bas mogah. tg malim to sungkai.. lagi ganaih bas dia hehehe

Peri PiA said...

fezar- wah, xsangka kite penah naik bas yg same ni.Mmg lyk sgt msk muzium hehe.

time bas bergerak rase mcm nak gugur enjin sume.Bas ni xde air cond driver selambe je bwk laju2,kena tiup angin dan suke race dgn bas lain.maunya xrase mcm naik roller coaster :D

owh bas Leng Seng mmg ala2 adik beradik dgn Bas Selangor asap itam kepol2 haha.

Ha'ah blh nmpk jln,lantai besi dia ade lubang2 :D

Wah! gns ye waktu muda2 dulu :P


Lovely Qah-
hee~ Gang Bas Sekolah ye,ctk jer bas kuning tu.Syoknya dia turun bas dah samapi rumah.


Fabregas-wah ni yg nak cube ni,hari kite merase naik bas ke Teluk Intan :).Slow jer kan?hehe

ween said...

hehe. sy dulu pun ada problem bila part nak tekan loceng bas. sy type yg suka tido time travel, xkesa la 5minit pun sempat lg tido. bila naik bas macam mengelabah je takut terlambat tekan nnt bas terlajak, he ;p

Peri PiA said...

Lovely Ween,
kte suke tgk view,tp kalo dh letih tu phm2 jer la hihi.Ha'ah cuak gilerz rase,sape la nak tlg tekan locengkan kan... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels

Artikel (221) Award (9) Bahan Santai (120) Beloved Nuffnang (25) Celebration (105) Cite biase jer (152) Doa (11) Emosi (183) First Time (186) Gift (6) Info (263) Kawen-Kawin (26) Lirik (21) Love (46) Nasihat (67) Pia berhujung minggu (83) Tag (21)