Beloved Nuffnang

Tabung SSPN untuk baby,InsyAllah..Amin

Counter

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, April 7, 2011

Telur Ayam tiruan





GEORGE TOWN – Sekali pandang, ia tidak ubah seperti telur ayam gred A namun, ia sebenarnya telur tiruan yang dibuat sepenuhnya daripada ramuan bahan-bahan kimia berbahaya.
Itu pendedahan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) yang mendakwa telur berkenaan rupa bentuknya tidak ubah seperti telur ayam sebenar dan tidak menolak kemungkinan ia terdapat di pasaran negara ini.
Presidennya, S.M. Mohamed Idris berkata, siasatan awal pihaknya mendapati, kulit telur tiruan itu diperbuat daripada lilin parafin dan kalsium karbonat.
“Kuning telur dan putih telur tiruan itu pula dihasilkan menggunakan natrium alginat, alum, gelatin, asid benzoik, kalsium klorida serta air dan pewarna lemon,” katanya di sini semalam.
Menurut S.M. Mohamed, pada amnya bahan-bahan itu merupakan makanan tambahan tetapi dalam menghasilkan telur tiruan, ia menjadi komponen utama dalam bahan-bahan pemprosesannya.
Justeru, pemakanannya dipercayai mampu mengganggu kadar metabolisme dalam badan, hati dan otak jika dimakan pada kadar yang kerap.kosmo

Fairy Notes-OMG!!Hubby suka makan telur dadar....kena hati2 beli telur

14 comments:

nur said...

macammana nak bezakan?

Mrs Nageb said...

terperanjat gak bila dapat tahu pagi kat kosmo...so lepas ni beli telur gred c ajer lah :)

Luv like this.... said...

bahaya nye...huhu

sissyira said...

salam

lepas ni kena hati2 la....bahaya tu..

Amy Syaquena said...

uish apa tanda yang boleh kita bezakan di antara dua telur nie , takutnya...

p/s: pia nak tau barang niaga apa pia leh tengok kat facebook bisness amy " deastanacollection@yahoo.com

saza said...

waaaaa..ada jgk ke..aar la cmna nk bezakan ni..huhu

inginku menjadi bidadari syurga tetapi... said...

macam2 lar skrg nih...

regreatnosoul said...

uish bahaya ni..thanks bagitau

Amy Syaquena said...

pia : contest tu terbuka pada yang x de baby macam kita pun leh join, tp amy x leh join sebab amy jadi penganjur huhuhu~

J.M.R said...

mak aieh..kreatif tol dirog nih..telur aym tiruan pon sanggup dirg buat...

mungelily said...

hisshhh telur pun nak klon kan..
benda mkn tuh...

Peri PiA said...

Lovely nur-cube bace kat sini
http://www.kancilbiru.com/2011/04/mari-mengenali-telur-tiruan.html

Lovely mrs nageb-tu la,mcm2 sekarang ni kan,wat sementara ni gred c je la hehe :)

Lovely sissyira-w'salam,ye la kena hati2

Lovely amy-dear,cube bace kat sini
http://www.kancilbiru.com/2011/04/mari-mengenali-telur-tiruan.html..ooo,nti pia tgk ye :)

Lovely saza-ade :(,cube bace kat sini http://www.kancilbiru.com/2011/04/mari-mengenali-telur-tiruan.html

Lovely bidadari-tu la,haish mcm2


regreatnosoul-mmg bahaya,bhn kimia..welcome :)


J.M.R-adre lagi,dari chopstick jd kue tiow pon dieorg blh wat...baca kat email...huhu


Lovely Mungelily-tu la,terlebih kretip kot

ardinihumaira said...

risau tol dni. dah la dni suka makan telor dengan roti huhu

Peri PiA said...

Lovely dini-senang je dini,yg x berbau tu x ori la tu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels

Artikel (221) Award (9) Bahan Santai (120) Beloved Nuffnang (25) Celebration (105) Cite biase jer (152) Doa (11) Emosi (183) First Time (186) Gift (6) Info (263) Kawen-Kawin (26) Lirik (21) Love (46) Nasihat (67) Pia berhujung minggu (83) Tag (21)