Beloved Nuffnang

Tabung SSPN untuk baby,InsyAllah..Amin

Counter

Daisypath Anniversary tickers

Friday, February 10, 2012

Gadis Hanya Makan ‘Nugget’ Selama 15 Tahun

Pia terbace ni kat kosmo beberapa minggu lepas rasenya,tak ingat dah

akak pon suke nugget dik yum2,tapi tak boleh makan selalu
tak sihat

Stacey Irvine ketagih memakan makanan ringan nuget ayam selama 15 tahun sejak berusia dua tahun. - AGENSI

LONDON 30 Jan. - Seorang remaja perempuan berusia 17 tahun terpaksa dimasukkan ke hospital kerana kekurangan zat setelah ketagih makan nuget ayam selama 15 tahun.

Menurut laporan yang dipetik dari akhbar Daily Mail, Stacey Irvine dari Castle Vale, Birmingham amat menggemari makan nuget ayam sejak dia diperkenalkan dengan makanan itu ketika berusia dua tahun oleh ibunya.

"Saya tidak boleh menjamah makanan lain selain nuget ayam sejak berusia 2 tahun.

"Ibu mula putus asa untuk memberi makanan lain kepada saya sejak setahun lalu," katanya.

Awal minggu ini, Irvine yang bekerja di sebuah kilang dikejarkan ke hospital kerana badannya tidak mempunyai zat yang mencukupi selepas dia tidak pernah menjamah sayur-sayuran dan buah-buahan.

Kebanyakan pakar psikiatri menyifatkan ketagihan remaja tersebut terhadap nuget sebagai masalah pemakanan namun ia tidak ditemui dalam Manual Diagnostik dan Statistik untuk Masalah Kesihatan Mental.

"Ini merupakan satu perkara yang luar biasa. Seseorang yang mengalami masalah ketagihan makanan akan makan secara berlebihan namun tidak bergantung kepada hanya satu-satu jenis makanan sahaja.

"Ketagihan Irvine terhadap nuget mungkin merupakan satu daripada tanda-tanda masalah jiwa yang serius," ujar Dr. Sue Varma, pakar psikiatri di Sekolah Perubatan Langone, Universiti New York.

Katanya, kebergantungan terhadap sesuatu makanan itu mungkin disebabkan tekanan perasaan dan keletihan selain amalan pemakanan dalam keluarga sendiri.

"Kanak-kanak lebih terdedah dengan masalah ini dan mereka memerlukan terapi dan jangan takut untuk membawa anak-anak anda berjumpa dengan pakar psikiatri," tambahnya lagi. - AGENSI Utusan

5 comments:

Puteri Bt Ahmad said...

alahai tak busan ke die..hihi tp die cantek! hoho. jum makan nugget hihi

Wanita Belum Hamil said...

Salam kenal..ana follow sini kalau sudi follow la ana balik ye..

p/s: ana baru dalam blog nie

Ardini Humaira said...

cun orangnya.. sian tak dapat nelan makanan lain.. isk3

Amy Syaquena said...

Gila la amy makan dua hari pun dah x lalu..

Peri PiA said...

Lovely pupu-tu la,tp nmpk mcm xcukup zat,jom tihihi

Lovely wanita-terima kasih,sorry lmbt reply

Lovely dini-banyak lagi makanan sedap2 kan dini

Lovely amy-obessi,pelik2

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels

Artikel (221) Award (9) Bahan Santai (120) Beloved Nuffnang (25) Celebration (105) Cite biase jer (152) Doa (11) Emosi (183) First Time (186) Gift (6) Info (263) Kawen-Kawin (26) Lirik (21) Love (46) Nasihat (67) Pia berhujung minggu (83) Tag (21)