Beloved Nuffnang

Tabung SSPN untuk baby,InsyAllah..Amin

Counter

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, September 30, 2009

Gempa

Ptg tadi pia bercadang nak buat OT, maklum la cuti raya lame keje pon menimbun huhu. Pia dan rakan2 sekerja mcm biase la wat keje sambil huhahuha,tibe2 pada pukul lebeh kurang 6.15ptg rase mcm ofis berpusing2,bergoyang2.Mula2nya pia xpasti ape rase ni,ckp dlm hati "btl ke ape yg aku rase,aku ni pening lagi ke"?Ade la sikit saki baki demam yg nak kebah,tapi bila dah kwn2 lain pon tegur .eh! bgnan ni btl2 bergerak la ,pia dah rase kecut.Dalam hati istifar byk2 semoga tiada kejadian burok berlaku,gegaran berlaku lebih kurang 4-5 kali.Lps tu kami pon tanpa berlengah lagi kemas2 brg terus turun blk rumah,xjd la OT.Bangunan terletaknya ofis kami xde keluarkan amaran ape2 pon,kami turun pon naik lif.Nsb baik xde ape2,syukurlah.Tgk buletin utama,bangunan2 pencakar langit ade pihak keselamatan dtg periksa. On the way blk rumah terdgr berita kat radio ade berlaku gempa bumi kat Sumatera.Sehari sebelum tu pia ade tgk Buletin Utama ade gempa bumi kat Samoa amaran Tsunami turut dikeluarkan.Syukur la tiada ape2 berlaku pd diri ini dan rakan2 yg lain,tapi yg xblh belahnya.Pia sempat lagi update status kat FB kat PC,update bgtau ofisku bergegar.Bila difikirkan blk lps masing2 dah berpecah nak blk rumah masing2.Kalaulah..........dah arwah agaknya pia ni.Doa pia semoga mangsa gempa bumi tabah menghadapai ujian dari Yang Maha Kuasa.Turut bersimpati diats bencana yg melanda Bumi Sumatera,khususnya di Padang.

Tuesday, September 29, 2009

Syurga Di Telapak Kaki Ibu

dah lama nak update psl artikel ni,

kenapa masih ade manusia yg sebegeni rupa dimuka bumi Allah ini.sungguh terkilan~
 Haayti lirik lagu ini

Syurga Di Telapak Kaki Ibu


Duhai apakah gerangan budi balasan

Bagi insan melahirkan, membesarkan Bercucuran airmata bila mengenangkan

Betapakah besar budi ibunda berikan Siang malam menderita

Hingga entah bila Sungguh besar pengorbanan Ibunda berikan

Tiada bahagia jika tiada Doa puja restu Syurga itu telapak kaki ibu

Wednesday, September 23, 2009

Asma Allah

(O my Lord send salutations upon Muhammad And upon the Family of Muhammad O Muslims, send salutations upon him) Allahumma salli 'ala Muhammad, wa sahbi Muhammad Ya Mu'mineen sallou 'alayh (O my Lord send salutations upon Muhammad And upon the Companions of Muhammad O believers, send salutations upon him) Allahu Akbar, Allahu Akbar, La Ilaaha Illahu, Al Malikul Quddoos (God is Greater, God is Greater There is no god but Him, the King, the Most Holy) Allahu Akbar, Allahu Akbar, Ya Rahmanu irham dha'fana (O Most Compassionate! Have compassion on our weakness) Allahu Akbar, Allahu Akbar, Ya Ghaffaaru ighfir thunoubana (O Forgiver! Forgive our sins) Allahu Akbar, Allahu Akbar, Ya Sattaaru ostour 'ouyoubana (O Concealer! Conceal our defects) Allahu Akbar, Allahu Akbar, Ya Mu'izzu a'izza ummatana (O Bestower of honour! Bestow honour on our Ummah) Allahu Akbar, Allahu Akbar, Ya Mujeebu ajib duýaa'ana (O Responsive One! Answer our prayers) Allahu Akbar, Allahu Akbar, Ya Lateefu oltof binaa (x3) (O Gentle One! Show gentleness to us) Oltof binaa (Show gentleness to us)

Friday, September 18, 2009

Salam Aidilfitri

Hari ini pia akan bertolak pulang ke kg hubby,pertama kali dalam hidup beraya away from famili.Our second raya as hubby and wifey :).Semoga lebaran ini membawa seribu erti buat kami dan keluarga.

Selamat Hari Raya Aidilfitri pia ucapkan pada semua,baik pada yg sayang dan xsayang padaku. Mohon maaf diatas segala khilaf ku,khilafku dari emosi,coretan di Blog ini dan segala apa saja khilaf ku. Ikhlas dari Wifey Muhammad Fadzli ~ADAWIYAH(pia)~

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Thursday, September 17, 2009

Shopping raya

Tahun ni pia xsakan shopping utk raya,rase mlm ni baru nak cari barang sikit . Kain sebelum puasa hari tu dah beli kat JAKEL ,sepasang 2 hehe. Kasut pon dah beli kat colleague order kat katalog(hampir terlupe).GoJes giler u kasust raya i thn ni,haha perasan sungguh kamu pia. Nsb baik la shopping dgn adik2 har tu xtersambar la kasut.Kalau tidak hbs la "diomelin" oleh habibi ku (^.^).Good job pia kamu berjaya tahan diri dari shopping dan shopping lagi :D Dulu pon xde la sakan mane pon membeli belah hehehe :P,hubby xmau beli baju melayu baru. alamak mcm ni xsedondon la,dia kate baju melayu dia masih elok lagi...Alaaa blh la sayang,huhu.
Adik2 ku tgh mencoba sepatu
Dua-dua ctk

Monday, September 7, 2009

Nuzul AL-QURAN

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. etika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran. Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq. Surah Al-'Alaq (سورة العلق) adalah surah ke-96 dalam Al Quran. Surah Al-'Alaq terdiri atas 19 ayat, termasuk golongan surat-surat Makkiyah. Ayat 1 sampai dengan 5 dari surat ini adalah ayat-ayat Al Quran yang pertama sekali diturunkan, iaitu di waktu Nabi Muhammad s.a.w. di gua Hira'. Surat ini dinamai Al 'Alaq (segumpal darah), diambil dari perkataan Alaq yang terdapat pada ayat 2 surat ini. Surat ini dinamai juga dengan Iqra atau Al Qalam. [sunting] Isi Kandungan * Perintah membaca Al Quran; * manusia dijadikan dari segumpal darah; * Allah menjadikan kalam sebagai alat mengembangkan pengetahuan; * manusia bertindak melampaui batas karena merasa dirinya serba cukup; * ancaman Allah terhadap orang-orang kafir yang menghalang-halangi kaum muslimin melaksanakan perintah-Nya. Surat Al 'Alaq menerangkan bahawa Allah menciptakan manusia dari benda yang hina kemudian memuliakannya dengan mengajar membaca, menulis dan memberinya pengetahuan. Tetapi manusia tidak ingat lagi akan asalnya, kerana itu dia tidak mensyukuri nikmat Allah itu, bahkan dia bertindak melampaui batas kerana melihat dirinya telah merasa serba cukup. [sunting] Hubungan Surah Al-‘Alaq dengan Surah Al-Qadr Pada surat Al 'Alaq, Allah memerintahkan agar Rasulullah s.a.w. membaca Al Quran, sedang pada Surah Al-Qadr Allah menerangkan tentang permulaan turunnya Al Quran. [sunting] Terjemahan ayat بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم: Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ [96.1] Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan, خَلَقَ الإنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ [96.2] Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. اقْرَأْ وَرَبُّكَ الأكْرَمُ [96.3] Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah, الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ [96.4] Yang mengajar (manusia) dengan perantaraan kalam. عَلَّمَ الإنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ [96.5] Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. كَلا إِنَّ الإنْسَانَ لَيَطْغَى [96.6] Ketahuilah! Sesungguhnya manusia benar-benar melampaui batas, أَنْ رَآهُ اسْتَغْنَى [96.7] karena dia melihat dirinya serba cukup. إِنَّ إِلَى رَبِّكَ الرُّجْعَى [96.8] Sesungguhnya hanya kepada Tuhanmulah kembali (mu). أَرَأَيْتَ الَّذِي يَنْهَى [96.9] Bagaimana pendapatmu tentang orang yang melarang, عَبْدًا إِذَا صَلَّى [96.10] seorang hamba ketika dia mengerjakan salat, أَرَأَيْتَ إِنْ كَانَ عَلَى الْهُدَى [96.11] bagaimana pendapatmu jika orang yang melarang itu berada di atas kebenaran, أَوْ أَمَرَ بِالتَّقْوَى [96.12] atau dia menyuruh bertakwa (kepada Allah)? أَرَأَيْتَ إِنْ كَذَّبَ وَتَوَلَّى [96.13] Bagaimana pendapatmu jika orang yang melarang itu mendustakan dan berpaling? أَلَمْ يَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ يَرَى [96.14] Tidakkah dia mengetahui bahwa sesungguhnya Allah melihat segala perbuatannya? كَلا لَئِنْ لَمْ يَنْتَهِ لَنَسْفَعًا بِالنَّاصِيَةِ [96.15] Ketahuilah, sungguh jika dia tidak berhenti (berbuat demikian) niscaya Kami tarik ubun-ubunnya, نَاصِيَةٍ كَاذِبَةٍ خَاطِئَةٍ [96.16] (iaitu) ubun-ubun orang yang mendustakan lagi durhaka. فَلْيَدْعُ نَادِيَهُ [96.17] Maka biarlah dia memanggil golongannya (untuk menolongnya), سَنَدْعُ الزَّبَانِيَةَ [96.18] kelak Kami akan memanggil malaikat Zabaniyah, كَلا لا تُطِعْهُ وَاسْجُدْ وَاقْتَرِبْ [96.19] sekali-kali jangan, janganlah kamu patuh kepadanya; dan sujudlah dan dekatkanlah (dirimu kepada Tuhan) Sumber - Wikipedia Bahasa Melayu

Saturday, September 5, 2009

Ape yg penting..kejee same :P

http://emo.huhiho.com baru balik dari rumah parent's,tlg umi buat popia mini ribbon dgn adik2 perempuan ku sekali. Psst gmbr xnak snap kerana kami ume sibok buat kje dan serabai.Maklumla tgh sibok ikat popia btk ribbon hihi.Wat kje sambil huhahuha,pot pet pot pet hahaha. hujung2 minggu ni baru la dpt berjumpa,kalau x mereka dok asrama kolej.nsb baik la mereka belaja xjauh sgt,area selangor dan negeri sembilan jer senang hjg mggu blh blk. cian umi ku,sejak ku berkahwin dan adik2 sambung belajar pagi sampai ptg dia seorg sahaja dirumah. nsb baik umiku dah join aktiviti2 keagamaan dgn kwn2nya,dan umi ku pandai menjahit,kandang2 dpt tempahan blh la umi menjahit utk mengisi masa senggang nya.dgn duit menjahit umi juga la umi ku membsrkan kimi adik beradik,selain dari gaji abah. thanks soo much umi,I LOVE U.....http://emo.huhiho.com

Tuesday, September 1, 2009

Last Friday

Ramadhan ini thn pertama pia berpuasa disyarikat baru "MJ" :) . Setelah enam thn kerja disyarikat yg lama dulu "NW". Byk memori pahit manis selama 6thn Di NW. Byk pahit dari manis kot hehe.Eh!dah lari topic ni hihi. Jumaat yg lalu syarikat tmptku berkeja telah menganjurkan majlis berbuka puase utk sume staffs dan client. Selama ni keje dicompany lame xde majlis berbuka ni Seronok juge dpt merase suasana berbuka mcm ni. Sudi2 la lihat fotonya :) Jumpa lagi yaaa,InsyAllah.
Empat dara pinggitan,Eh i wifey org la LoL
Ish, wifey sape ni mkn xingt ;P
Our Team
Ngam,they r sweet
With my Habibi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels

Artikel (219) Award (9) Bahan Santai (120) Beloved Nuffnang (25) Celebration (105) Cite biase jer (152) Doa (10) Emosi (183) First Time (186) Gift (6) Info (262) Kawen-Kawin (26) Lirik (21) Love (46) Nasihat (67) Pia berhujung minggu (83) Tag (21)