Beloved Nuffnang

Tabung SSPN untuk baby,InsyAllah..Amin

Counter

Daisypath Anniversary tickers

Monday, August 31, 2009

Pergi tak kembali

Malam semlm ayah mertua called,adik ipar ayah meninggal dunia.Terkejut sgt dgr terima berita ini.Arwah makcik masih muda lagi,ade ank masih di sekolah rendah lagi.Kerana ajal lebih dulu menjemput, tak kan lambat atau cepat walau sesaat pun.
Arwah makcik telah selamat dikebumikan sebelum zohur tadi,Ya Allah berikan la kekuatan pada pakcik ku dan anak2nya Ya Allah,Amin... Al-Fatihah.
Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un We belong to Allah and to Him we shall return. The Prophet s.a.w said , "If any Muslim man or woman suffers a calamity and keeps it in his memory, even if it happened a long time ago, saying each time it is remembered, "Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un" ('We belong to Allah and to Him do we return,') Allah, who is Blessed and Exalted will give a fresh reward each time it is said, equivalent to the reward when it happened." (Tirmidhi: Ahmad and Bayhaqi, in Shu'ab al-Iman, transmitted it.) Source TERJEMAHAN S AL-FATIHAH TERJEMAHAN S AL-FATIHAH BambySugeng

The song touched my heart

1234 http://emo.huhiho.com Satu... kasih yg abadi Tiada tandingi dia yang satu Dua... sayang berpanjangan Membawa ke syurga kasihnya ibu Tiga... lapar dan dahaga Rela berpayahan setianya ayah Empat... mudah kau ketemu Berhati selalu beza antara Kasih dan kekasih Ibu kuingat dahulu Menyisir rambut ku kemas selalu Ayah menghantar ke sekolah Bergunalah ilmu bila dewasa Sayang dengar lagu ini Untuk kau sandarkan buat pedoman Jangan manis terus ditelan Pahit terus dibuang... itu bidalan Harus kau renungkan

Sunday, August 30, 2009

Saturday, August 29, 2009

Mee Udang Kuala Sepetang

Cerita yg haii..malu mau cerita,sudah lama oooo baru nak post sini hehehe. Kami pergi ke sebuah taman tema air di bukit merah pada 4 Julai yg lalu. Habuan kepada pembace akhbar harian metro kami dpt 4 tiket percume hehe.Pia bwk adik bongsu,habibi ku pon same cukup kuota 4 tiket. Biase la kalau nak pergi belah2 utara mesti blk kg hubby dulu kat Sungkai, senang dah separuh jalan.Disamping tu dpt melawat mertua dan atok dan opah habibi :) Maaf ckp Taman Tema Air tu xseronok sgt buat kami kerana permainan extrem sikit mcm kat S***** Lagoon tu,lokasi nya pula agak jauh nun diutara.Nsb BAIK tiket free,kalau byr sendiri xberbaloi rasenya huhu. Kami berada didlm tmn tema tu mandi manda sekejap jer,xsampai dua jam lps tu kami ronda2 taiping,kuala sepetang mkn mee udang yummy2 dan last sekali Kuala Kangsar yg belum pernah pia jejaki sepanjang hidup ini.



~PiA MkN MEE GORENG BYK UDANG~


~nI dIA mEe UdAnG kUaLa SePeTaNG Slurpp~




Posing



YeY mAnDi MaNdA



p/s-n3 ini telah diupdate pada 01/03/2013,hahaha kelakar betul bace balik nukilan n3 dulu2 baru2 nak berblog.....tulisan kecik besar kecik besar

Thursday, August 27, 2009

Mari Sahur

Rasulullah S.A.W. amat menganjurkan umatnya agar bersahur kerana terdapat keberkatan pada waktu itu. Sabda baginda s.a.w., Bersahurlah kamu semua kerana sesungguhnya pada waktu makan sahur itu terdapat keberkatan. (Riwayat al-Bukhari dalam Sahih al-Bukhari, Kitab al-Shaum, hadis no. 1923). Maksud keberkatan itu ialah wujudnya ganjaran serta pahala yang besar dalam ibadah sahur tersebut. Menurut Al-Hafiz Ibn Hajar Al-Asqalani, keberkatan sahur itu diperoleh melalui amalan mengikuti sunnah, menyelisihi ahli kitab, menambah kekuatan dan semangat untuk beribadat serta menghindari tabiat buruk yang timbul akibat lapar. Selain itu, ia menjadi sebab untuk orang yang berpuasa bersedekah kepada orang lain, menjadi sebab untuk berzikir dan berdoa pada waktu yang mustajab dan memberi kesempatan untuk berniat bagi mereka yang belum sempat berniat puasa sebelum tidur. (Rujuk al-Hafiz Ibn Hajar al-Asqalani, Fath al-Bari, Jil. 11, hal. 120). Antara hikmah disyariatkan bersahur adalah untuk membezakan antara ibadat puasa orang Islam dengan ibadat puasa orang Yahudi dan Kristian (ahli kitab). Sabda Rasulullah s.a.w.: Pemisah (yang membezakan) antara puasa kita dan puasa ahli kitab ialah makan sahur. (Riwayat al-Tirmizi dalam Sunan al-Tirmizi, Kitab al-Shaum, hadis no. 643). Ibadat sahur adalah ibadat yang begitu agung sehinggakan Allah melimpahkan rahmat dan malaikat-Nya memohon keampunan bagi orang-orang yang makan sahur. Oleh itu, Nabi s.a.w. amat menitikberatkan umatnya untuk bersahur walaupun dengan hanya meminum seteguk air. Sabda Baginda s.a.w.: Makan sahur ada keberkatan. Oleh itu, janganlah kamu meninggalkannya meskipun salah seorang antara kamu hanya meminum seteguk air. Sesungguhnya Allah dan malaikat-Nya berselawat ke atas orang-orang yang makan sahur. (Riwayat Ahmad di dalam Musnad Ahmad, hadis no. 10664). Sesuatu yang amat merugikan bagi sesiapa yang berkesempatan hidup pada bulan Ramadhan tetapi tidak sampai terampun dosa-dosanya. Sebenarnya, kita dibenarkan bersahur sehingga fajar terbit, iaitu sehingga azan solat Subuh dilaungkan. Sabda Rasulullah s.a.w.: Kamu semua boleh makan dan minum sehingga Ibn Ummi Maktum melaungkan azan kerana sesungguhnya dia tidak akan melaungkan azan (melainkan) hingga fajar sodiq benar-benar telah terbit. (Riwayat Bukhari dalam Sahih al-Bukhari, Kitab al-Shaum, hadis no. 1919). Hadis ini secara tidak langsung membantah pendapat sesetengah pihak yang tidak membenarkan makan dan minum apabila telah masuk waktu imsak. Apatah lagi Allah menegaskan bahawa dibenarkan makan dan minum sehingga terbit fajar, iaitu sehingga azan Subuh sedang dilaungkan. Firman Allah s.w.t.: Makanlah serta minumlah sehingga nyata kepada kamu benang putih (cahaya siang) daripada benang hitam kegelapan malam), iaitu waktu fajar. Kemudian sempurnakanlah puasa itu sehingga waktu malam (Maghrib). (al-Baqarah: 187). Adalah disunahkan juga untuk dilewatkan sahur sehingga hampir terbit fajar. Sahal bin Sa’ad r.a. berkata, “Aku makan sahur bersama keluargaku, kemudian aku pun tergesa-gesa untuk mendapatkan sujud bersama Rasulullah s.a.w.” (Riwayat al-Bukhari dalam Sahih al-Bukhari, Kitab al-Shaum, hadis no. 1920). Kadi Iyadh r.h. berkata: “Tujuan Sahal terburu-buru makan sahur adalah kerana waktunya sangat dekat dengan terbitnya fajar.” (Dinukil daripada Fath al-Bari, Jil. 11, hal. 114). Waktu yang terbaik untuk makan sahur adalah lebih kurang sama dengan kadar waktu seseorang membaca 50 ayat al-Quran iaitu kira-kira 10 hingga 20 minit sebelum azan solat Subuh dikumandangkan. Menurut Anas r.a., Zaid bin Thabit r.a. berkata, Kami makan sahur bersama Nabi s.a.w., kemudian Baginda berdiri untuk solat. Aku berkata: “Berapa lama antara azan dan sahur?” Baginda menjawab: Kira-kira (membaca) lima puluh ayat. (Riwayat al-Bukhari dalam Sahih al-Bukhari, Kitab al-Shaum, hadis no. 1921). Hadis ini digunakan oleh mereka yang berpendapat bahawa waktu imsak itu adalah 10 minit sebelum terbit fajar. Apabila masuk waktu imsak maka seseorang tidak boleh lagi makan dan minum. Namun tafsiran yang benar terhadap hadis tersebut ialah Rasulullah s.a.w. langsung mendirikan solat Subuh setelah baginda makan sahur. Kadar membaca 50 ayat al-Quran antara azan subuh dan sahur bukan waktu imsak seperti yang disangka oleh mereka, tetapi ia adalah kadar waktu Nabi s.a.w. memulakan dan mengakhirkan sahur Baginda. Antara hikmah mengakhirkan atau melewatkan sahur adalah: 1. Sekiranya seseorang bangun awal untuk bersahur, tentu sekali setelah selesai bersahur dia akan kembali ke tempat tidur. Hal ini memungkinkan seseorang itu meninggalkan solat Subuh. 2. Mengakhirkan bersahur juga boleh menambahkan kekuatan bagi orang yang berpuasa. Sekiranya seseorang bersahur terlalu awal maka ia akan menyebabkan seseorang itu cepat berasa lapar, dahaga dan keletihan pada siang harinya. Petikan dan Sumber: Utusan Melayu:26 September 2006

Wednesday, August 26, 2009

Ramadhan

Oh No! Dah masuk hari ke-5 umat kite menjalani ibadah puasa Pia hanya wish sahaja,tanpa memohon maaf pada anda semua. Disini pia ingin mengambil kesempatan utk memohon maaf sekiranya ade salah perilaku @ silap bicara disini Ikhlas from the bottom of my heart. Terima kasih tak terhingga kerana sudi menjadi follower di blog hamba yang tak seberapa ni. With Love Tuan empunya blog Pia Dapatkan Mesej Bergambar di Sini Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Friday, August 21, 2009

Fasting

Assalamualaikum Ramadaan 2009 (1430 Hijrah) is starting from 22 August. :D Pia are wishing all of my sweet follower "Ramadaan Mubarak". Let's start this Ramadaan with a clean heart and clear mind and improve our Ibadaah to get more rewards in this blessing month. So we could be the winner at the end of Ramadaan. May Allah bless us and protect us always. Amin...
Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Monday, August 17, 2009

Kemalangan kecil

Astarfirullahalazim,Subhanallah aku sujud syukur padaMu kerana melindungi hambaMu dan suami dari kemalangan. Tadi on da way blk kat Hiway Jln Duta,kat selekoh kami hampir kemalangan. Ptg td HUJAN,soo pia OT 1 jam jer tggu smbl hjn reda. Niat nak blk awl hari ni. Tp ape kan daya hjn rahmat turun,hubby call suh tggu sampai hjn berhenti. After 1 hour OT hubby pon sampai,jemput pia blk mcm biase.Dah msk hiway mcm biasa tp jln agak licin. Semasa kat selekoh nak ke pondok tol,moto hilang kawalan. Pia dah rase tkt sgt,Syukur Hubby pandai kwl moto rase mcm cfrm jth punya!Xblh byangkan! Dlm keadaan krg kelam kabut tu mujur la hubby xpanik mcm isteri dia ni(dah jerit,dah nangis takut sgt!) Hubby dah brek,apekan daya jln licin moto still bergerak kedepan sampai terlanggar moto yg ade didpn kami. Mujur la xde apa2 berlaku pd kami berempat,kami berhenti di Shell.Tgk keadaan org yg moto kami terlanggar belakangnya tu,ALHAMDULILLAH xde ape2 cume pembonceng wife dia mcm tersentak sedikit.Suami dia urut2 dia tenangkan wife dia.AIR MATA pia masih lagi bercucuran mase ni,dan bdn rase xbermaya mengigil. Hubby suruh Istifar byk2,ye la kite dah cube berhati2 sebaik mungkin.Ia diluar kwalan kite,yg penting kite kena bertenang.Syukur pdMu Allah,kami selamat sampai rumah.

Sunday, August 16, 2009

Dia dtg ~EmO~,jujur aku tak kuasa...

http://emo.huhiho.com Siang tadik pia tak pergi ke pejabat utk buat kerja lebih mase Kerana bdn ku skt2 dek membuat kerja2 penyusunan fail thn lps Sabtu mmg xpyh kje,tp pia agk rajin juge dtg hari sabtu hihihi Ni ni nak emo sikit,asyik2 pia gak yg kena.exc xpandai nak bhg kerja sama rata. SEBAL! sgt rase,bkn xikhlas(penah dgr x ayt ni?). It's just not fair la,kita kena la bhg2 kerja2 yg agak ssh ni,supaya cpt siap xde pekerja yg terase hati psl pekara2 remeh temeh ni.... Fed up pon ade rase mcm ni,sampai bila la keadaan ini akn berterusan ku pon xtahu.Ya ALLAH beri l ketabahan pd hamba MU ini... p/s-owh ya entry dipost hari ahad hehe,pia "dibuli" hari jumaat

Saturday, August 15, 2009

Aktiviti Bersama

Beli brg dapur di hyper market- Akiviti bersama yg pia agak enjoy melakukkan dgn hubby tersayang setelah melangkah ke alam perkahwinan :) Ade ke org enjoy lakukkan pekara ni?hi2 xper xkisah lah,janji pia sendiri yg rase enjoy. Dulu sebelum kawin selalu pergi dgn umi dan adik2,sekarang dgn suami tersyg hee~ Ade satu kelemahan yg belum diatasi... Pia jarang buat senarai brg2 yg patut dibeli,dgn adenya senarai kita akan lebih tahu @ teliti dlm membuat pilihan membeli brg2 keperluan dapur kite. Tak de la membazirkan,ish2 pia ni bile nak berubah.Hubby pon bising selalu suruh buat senarai dulu.Tapi isteri dia ni degil,maaf ye tayunk hee~ Sila tgk aksi pia yg poyos semasa beli brg dpr :P

Wednesday, August 12, 2009

ANDAI INI RAMADHAN YANG TERAKHIR

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu siangnya engkau sibuk berzikir tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu mendayu..merayu. ..kepada- NYA Tuhan yang satu andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu solatmu kau kerjakan di awal waktu sholat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu' tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji "innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin" [sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku... kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam] andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja di setiap kesempatan juga masa yang terluang alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu malammu engkau sibukkan dengan bertarawih.. .berqiamullail. ..bertahajjud. .. mengadu...merintih. ..meminta belas kasih "sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU" andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang mari kita meriahkan Ramadhan kita buru...kita cari...suatu malam idaman yang lebih baik dari seribu bulan andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir mempersiap diri...rohani dan jasmani menanti-nanti jemputan Izrail di kiri dan kanan ...lorong-lorong redha Ar-Rahman Duhai Ilahi.... andai ini Ramadhan terakhir buat kami jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri... menerangi kegelapan hati kami menyeru ke jalan menuju redho serta kasih sayangMu Ya Ilahi semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti Namun teman... tak akan ada manusia yang bakal mengetahui apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah berusaha...bersedia ...meminta belas-NYA wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ... namun tak pula aku sanggup ke Nerakamu ... kami lah hamba yang mengharap belas darimu "ya allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia" Amin..... andai benar ini Ramadhan terakhir buat saya MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH SAYA LAKUKAN

Saturday, August 8, 2009

Easy to .... but difficult to....

p/s-pic "Prayer" (pic ke-8) tu hanya simbol supaya kite lebih ingt dgn Allah,kita sebagai muslim Sembahyang 5 waktu sehari semalam ya :).Harus yakin Hanya pada Allah S.W.T

Thursday, August 6, 2009

Syukur la

Alhamdulillah umah hubby n pia eh!rumah kami la :P dgn rasminya ade stearmyx dirumah. Ini entry pertama pia dari rumah sendiri yehiii ...harap pia jgn leka on9 jerk keje nanti cik abg ku terabai pula hihihi. No!I LOvE HIM SOO MUCH,takkan la pia tegar nak abaikan "Habibi"(inspirasi dari Qah) ku yg sorang ni... Lyn la gmbr detik2 nak langgan stearmyx ;) Salam semua
Snap jerk kje isteri fadzli ni :P
hubby tgh bincang tny itu ini ;)pia dok jer sambl curik2 snap haha
kat tmpoint,muke ku tembam

Wednesday, August 5, 2009

From Qah

Senaraikan perbelanjaan wajib anda?
 
1. Rumah 2. Kereta 3. Bil Air 4. Bil elektrik 5. Bil telefon 6. Pinjaman 7. Barang dapur 8. Bil Steamyx- yg terbaru Senaraikan perbelanjaan yang lain? 1. Minyak Kereta 2. Membeli-belah,uwauaa kegemaran tu 3. Servis kete n moto 4. Balik Kampung Senaraikan perbelanjaan yang tidak dirancang? 1. Kadang2 kete meragam 2. Terbeli barang2 yg "ter"bekenan dihati 3. Tersoping untuk diri sendiri 4. Makan lagik 5. Tol (benci!) Berapakah jumlah perbelanjaan anda sebulan? Jumlah = RM2K (agak2) Apakah kesimpulan anda? Kena jimat cermat, dah habis jimat ke aku ni?utk mase dpn baby(bile la agaknya) dan keluarga Senaraikan nama rakan yang ingin di tag? Para Follower yg Manis....yg sudi ya

Ku MoHoN

KUALA LUMPUR, Malaysia - Malaysia's health ministry has confirmed three swine flu-related deaths, the highest number so far in a single day.

This raises the country's total deaths related to the virus to 11.

A ministry statement says a 3-year-old girl, 12-year-old boy and 20-year-old man died of pneumonia at a hospital in southern Malacca state Monday.

The statement said Wednesday that all three tested positive for the H1N1 virus.

Malaysia has reported 1,476 swine flu cases since May.

Yahoo Malaysia reported

Ya Allah ku mohon padaMu ,lindungi la hamba2Mu dari wabak ini.Amin...

Monday, August 3, 2009

7 Ogos

On August 7th 2009 At 34 minutes and 56 seconds past 12 the time and the date will read 123456 07/08/09 123456789 This won't happen again for another thousand years!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels

Artikel (219) Award (9) Bahan Santai (120) Beloved Nuffnang (25) Celebration (105) Cite biase jer (152) Doa (10) Emosi (183) First Time (186) Gift (6) Info (262) Kawen-Kawin (26) Lirik (21) Love (46) Nasihat (67) Pia berhujung minggu (83) Tag (21)