Beloved Nuffnang

Tabung SSPN untuk baby,InsyAllah..Amin

Counter

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, August 31, 2010

keropok!!

U all suka tak iklan ni? =))
Keropok Mony!!hehe

Sunday, August 29, 2010

Nak Tahu?

Memperkenal kan Nur Zara Batrisya

Adik ipar Pia dapat baby 18.08.

Beberapa jam sebelum b'day Pak Long
my hubby ;)





Sabtu lepas Mak mentua,ayah mentua dtg umah

Datang dengan Pak Lang Mak Lang belah M.I.L
dan adik ipar yang bongsu dan anak bongsu P.Lang

Sampai umah Pia dalam pukul 11pm Sabtu

Tidur umah Pia malam tu,lepas sahur

solat,rehat2 jap pukul 8am kami bertolak

ke Puchong dulu melawat Pak Sedara,abg F.I.L

Kemudia terus ke Banting melawat Zara

Cucu pertama belah keluarga hubby ni,

Pia dan hubby tak de rezeki lagi dapat anak

untuk keluarga sendiri dan Hubby kami 2 2 sulung :(

Sebelum pulang kami ade singgah beli kerepek

M.I.L siap belikan kain langsir untuk umah Pia

M.I.L ku sayang terima kasih banyak2

Perasan tak pic ade 1 jer,mood bergambar

hilang entah keman,mereka pon heran hihi


Kami tak berbuka kat Banting,sebab takut lewat

Kami singgah PKNS Shah Alam untuk berbuka

Esok ada yang nak kerja,adib anak P.Lang dan
adik ipar sekolah.

Sekian

Friday, August 27, 2010

Nuzul Quran

Salam Jumaat,

Salam Nuzul Quran Pia ucapkan

kepada muslimin dan muslimat

Mereka2 yang kerja di Selangor,

macam Pia 2 tahun lepas
mesti cuti kan?

Begitu juga beberapa negeri
yg lain,jeles taw...

Semoga diri ini mencintai dan hayati

maksud kitab suci Al-Quran.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini







p/s-ptg ni InsyAllah ade majlis berbuka kat pejabat
boss belanja tehehe,hubby pon join.SELAMT BERBUKA PUASA

Thursday, August 26, 2010

Tak Suka

Salam,hi peeps

Hari ini hari Rabu,

pantas kan mase berlalu

Lagu raya dah berkumandang sana-sini

Mood beraya ke semua?hihi

Pia nak citer sikit jer hari ni

Ni yang Pia moderate comment,

walaupon comment tak ler banyak mane hehe

Tak suke dapat komen ngarut2 macam ni,serammmmm

Sila klik jika tak jelas,ntah ape2 dpt spam cengini(pic kat bawah)

Kawan2 semua,yg tak simpan komen.Jenis terus masuk kotak komen

mcm mane anda buat supaya tak diserang SPAM??

Boleh kongsi sikit???



Tuesday, August 24, 2010

Mesti Baca,Buka Minda Anda!

Sejak Afidah buat entry fasal The Arrivals ,Pia tergerak hati nak tengok semua 53 episode The Arrivals kat Youtube.

Biase la Youtube kadang2 mcm sipot,kebetulan colleague Pia ade CD.Dpt tgk semua dgr lancar.Pia ada copy simpan dalam CD

Rasenya kena kena kat Youtube blocked kalau tak silap ,cube anda google Wakeup Project.

InsyAllah boleh jumpe video2 the Arrivals.Harus tengok semua fasal The Arrivals ni,benda2 contohnya seperti hiburan yg kite dgr selama ni ade sesuatu disebaliknya.


Sejak tengok The Arrivals,Pia hati2 dengar lagu.takut meresap dalam jiwa.Kadang2 tak boleh nak elak muzik ni contoh kat pejabat.kite tak nak dengar,orang lain pulak yg pasang lagu2 ni.


Hari ni Pia nak share email yang Pia baru dapat,fasal lagu si gagap


teruskan membaca sampai habis ye u guys.....Hanya Allah Yang Maha Berkuasa

Assalamualaikum .Semoga apa yang nak saya sampaikan harini dapat memberi sedikit manfaat kepada semua khususnya kepada peminat peminat cik Gaga ni .Insya-Allah .Baru-baru ni terdetik nak menyiasat perkembangan baru cik Gaga yang saya sudah tahu tentang dia dan illuminati .Rupanya video untuk lagu Alejandro iaitu lagu baru dia dah release .Banyak kontrevasi tentang video ni .Time nak tengok tu macam ragu-ragu jugak .Yelah vid cik Gaga ni saya sudah sedia maklum banyak unsur-unsur lucah .Tapi oleh sebab nak mengkaji apa yang ada dalam vid dia kali ni jadi saya play jugak vid dia. Jadi seperti yang disangka .Banyak benda yang dapat dilihat dalam video yang membuktikan yang dia memang Illuminati puppet .Ramai lagi artis Hollywood pun sama tapi dia yang paling berpengaruh so far ..
Video yang mencapai lebih dari 20 juta viewer kali ni lebih berani dan mengandungi banyak simbolik .Saya akan cuba explain dari apa yang saya dah dapat di satu web .Rasanya ramai jugak yang dah tahu cik Gaga adalah salah satu artis dibawah naungan illuminati .Bagi mereka yang tak tahu apa itu illuminati boleh lah ke web nihttp://mistisfiles.blogspot.com/ and tengok dekat belah kanan cari Jentera Fitnah Al-Masih Ad-Dajjal ..Ada complete explanation tentang Illuminati and Freemason juga .Lepas dah faham boleh teruskan baca apa yang nak saya explain lepas ni ..

Dalam video terbaru dia .Ada sesuatu yang cuba disampaikan .Ada jalan cerita yang tersembunyi disebalik lagu yang dinyanyikan .Kalau hanya dengar lagu ,mungkin tak banyak yang kita boleh tahu .Kita akan mula analisa dari permulaan video lagu Alejandro – Lady Gaga hingga habis. Ini adalah jalan cerita berdasarkan video .Jangan hanya baca buka mata tapi baca buka minda .



Video dimulakan dengan laki-laki membuat beberapa formasi dan beberapa dari mereka kepala mereka ditutup dengan sarung, mungkin mengisyaratkan bahawa itu adalah orang-orang tahanan dari beberapa macam. Salah satu laki-laki adalah dalam bentuk piramid sementara yang lain memegang hexagram sebagai tahanan berbaris.

“I know that we are young.
And I know you may love me.
But I just can’t be with you like this anymore, Alejandro.”



Selepas tu diteruskan dengan proses pemakaman .Perarakan membawa keranda yang kita dapat nampak Cik Gaga kat depan tu mengenakan jubah hitam dan membawa Sacred Heart (Hati Kudus) .Sacred Heart ni adalah pendarahan hati Tuhan untuk umat manusia (dalam kepercayaan kristian). Kenapa kata Sacred Heart ? Tengok gambar bawah ..Hati yang Lady Gaga pegang tu ada bukan hati biasa biasatapi ada paku dan dawai yang di lilit-lilit (simbolik) yang sama macam Sacred Heart of Jesus (merujuk kepada hati Jesus)..Google untuk baca lebih lagi ..


But I just can’t be with you like this anymore, Alejandro. Siapa Alejandro? Seorang lelaki yang dia tak boleh bersama ke? And then dia curang dengan Roberto dan Fernando? (berdasarkan lirik). Jawapan nya tak .Alejandro bukan seorang lelaki. Kalau dengar lagu tanpa tengok video mungkin takkan faham . Gambaran video ni mengatakan bahawa Alejandro mungkin membawa maksud sesuatu yang lebih dalam.. Jadi kalau bukan manusia .Apa dan siapa Alejandro ?


Kemudian Gaga ni dipaparkan dalam kedudukan berkuasa, memakai mahkota hitam sambil melihat tahanan melakukan persembahan untuknya. Gaga kemudian mengalihkan satu goggle. Sekaligus mempamerkan simbol illuminati - The All-Seeing Eye (bukan sekali tapi banyak kali) untuk mendedahkan sifat sejati dari kekuatannya 



Selepas itu ada sebuah adegan simbolik lagi, seorang tentera dipaparkan dipasang ke string, seperti boneka. Yang jelas menunjukkan yang ada seseorang ‘control’ dia .Atau senang kita guna istilah dia adalah ‘mind-control slave’ .Dia tidak boleh mengawal pergerakan sendiri.. Dan memegang senjata di kemaluannya. Wajah dianampak kosong, nampak bingung betul betul seperti seorang hamba yang di-control segala pergerakannya - oleh Gaga si illuminatist tak guna


Dalam adegan selanjutnya, Gaga sedang berbaring ,memakai red latex suit yang untuk biarawati tu (Kristian) dan memegang tasbih .Okay jadi boleh nampak kan ..Waktu scene ni gaga pandang ke langit dan menyanyi part : “Stop, please, just let me go, Alejandro” .Sebaik saja dia sebut “Alejandro” Gaga mengangkat dua tangannya kelangit . Jadi dalam ni kita boleh nampak dengan jelas nampak yang Alejandro merujuk kepada tuhan bukan manusia .

“She hides true love
En su bolsillo.
She’s got a halo ’round her finger,
Around you.”

Maksud lirik ni pulak .A halo' bermaksud ia dianggap "suci"(holy). Around her finger(cincin kawin) merupakan penyatuan Gaga dengan tuhan melalui agama, tapi dia sekarang malu dengan pernikahan ini kerana suaminya telah mati.Jadi dia menyembunyikan cincin itu di bolsillo nya, bolsillo dalam Sepanyol yang bermaksud poket dan mula menyalahkan tuhan .

Selepas sahaja lirik tu ..Konsep penolakkan (rejection) ditujukan kepada Tuhan bermula ..Kerana Tuhan nampaknya tidak memenuhi keperluan rohani Gaga. Dia kemudian memutuskan untuk mencari ketuhanan diri .Dengan memeluk satu spirituality yang baru .Dalam video ni lebih menunjukkan yang Gaga telah bertukar dari biarawati menjadi paderi Luciferian (Syaitan) . Kenapa kata jadi paderi Syaitan ?


( Mata Satu yang kita tahu simbolik kepada Illuminati)



Saya kata paderi syaitan sebab tengok jelah jubah Gaga di atas .Ada banyak sangat simbol salib terbalik .Ni menunjukkan bahasa simbol yang membawa maksud yang jelas .Kita tahu salib adalah simbol keimanan bagi agama Kristian kerana mewakili pengorbanan Jesus & kebangkitan . Dalam Kristian, salib terbalik dikenali sebagai "Cross Of St.Peter", untuk menghormati Simon Peter yang diminta untuk disalibkan terbalik kerana dia merasa tidak sesuai untuk dihukum mati dalam hal yang sama seperti Kristian lain .,Tapi dalam kalangan bukan-Kristian, salib terbalik merupakan simbol penyelewengan dan sesuatu yang membawa kuasa negatif kerana simbol terbalik selalu ditemui dalam ilmu hitam dan Satanisme iaitu pemujaan syaitan..



Salib terbalik dan pentagram terbalik adalah simbol yang selalu digunakan untuk berhubung dengan syaitan .Untuk memuja dan menyeru syaitan .


“ In symbolism, an inverted figure always signifies a perverted power (…)Black magic is not a fundamental art; it is the misuse of an art. Therefore ithas no symbols of its own. It merely takes the emblematic figures of white magic, and by inverting and reversing them signifies that it is left-handed.”- Manly P. Hall





Waktu ni lirik ni yang dinyanyikan menunjukkan gaga tidak mahu diganggu oleh tuhan .

Dont bother me, Dont bother me, Alejandro (merujuk kepada tuhan)

Don't call my name ,Don't call my name, Bye Fernando .
I'm not you're babe , I'm not you're babe, Alejandro (tuhan)

Salib terbalik (simbol syaitan) ditempatkan pada kedua bahu gaga, menjadi simbol tiang. Dilapiskan dan digabungkan dengan simbol terbalik di alat kelaminnya. Di angkat oleh sekumpulan lelaki dalam satu bulatan .Mengangkat seperti mengagungkan Gaga,menyambut kedatangan Gaga ke dalam kumpulan mereka .


Sebaik sahaja lepas tu menunjukkan Gaga memasukkan tasbih kedalam mulutnya . Tasbih adalah serangkaian manik-manik yang digunakan dalam tradisi Katolik untuk berdoa dan meditasi. Dalam Islam sendiri ada tasbih .. Jadi dengan menelan tasbih, Gaga menggabungkan dalam dirinya simbol ketaatan dalam agama dan juga bermaksud cara Gaga untuk mendapatkan Ketuhanan dengan cara sendiri. Dia ingin mencapai keilahian dengan satu cara sendiri. Itu adalah prinsip aktif Lucifer .Jelas menunjukkan yang Gaga bukan menyembah tuhan tetapi Lucifer ..


I’m not your babe I’m not your babe , Fernando .Waktu menyebut perkataanFernando ,Gaga membuat simbol tangan macam tu (yang jelas merujuk kepada Jesus) .Itu adalah tanda berkat bagi ajaran Kristian, Katolik kepada mereka yang dianggap Suci. Jangan lah ingat Gaga tu buat simbol tu suka-suka .Sebab semua simbol membawa makna yang tersendiri .Kita yang kena solve apa makna dia ..


Dapat tengok kan kat belakang Gaga ada salib ..Gaga dah menghina kristian cukup banyak dalam video dia .Gaga menyanyi sambil memandang keatas dan kemudian dia mengulang-ulang lirik :


" Don't call my name, Don't call me Name Bye Fernando (Jesus) "


Dan di akhir video ..Ditunjukkan Gaga dilampirkan bersama strings ..Pada mulanya Gaga control lelaki tu dan akhir video ditunjukkan Gaga pula di-control ..Oleh siapa ? Fikir-fikirkan lah siapa yang control cik Gaga ni .Siapa dalang disebalik semua ni ?Siapa ketua ?Anda mampu cari jawapan nya kan ? Insya-Allah pasti .

Sebagaimana disebutkan di atas, video Alejandro sangat kompleks dan simbolik, dan sesuai untuk multitafsir. Boleh jadi macam-macam .bergantung pada pengetahuan si pemerhati dan sudut pandangan masing-masing. Namun demikian, rasanya bahagian-bahagian video Alejandro dalam ni jelas and tak perlu banyak teka teki macam video Telephone dan Bad Romancae.J adi apa yang gaga nak cuba sampaikan dari video nya? Dalam ni gaga menolak iman Kristian oleh mengotori simbol dan menunjukkan yang ada satu kuasa spiritual lain .

Hmm lepas ni apa ? Menghina Al-Quran dan Islam ?.Nauzubillah jauh-jauhkan la ya Allah ...






Cik Gaga ni membawa bersamanya semua agenda illuminati dan taktahu la macam mana ramai yang boleh terpukau dengan dia . Namun saya yakin dah ada banyak peminat dia yang mula ragu-ragu dengan diri Gaga ,tindakan nya dalam setiap video. tapi masih tidak boleh berhenti mendengarkannya. Ingin saya katakan kat sini ,berhentilah mendengar lagu Gaga .Tidak mustahil nanti dia akan cuba menyelitkan lirik yang akan menyebut La-la-la Allah .(Tiada Allah) .Dan kita sebagai manusia sentiasa lalai .Tanpa iman mungkin kita akan menyanyikan lirik tersebut (dengan alasan ia hanya lagu) dan pada saat itu ,apa akan jadi ? Ya Allah ,lindungi lah kami dari tipu daya syaitan dan sekutu nya .Amin ya rabbalalamin .sumber asal : vigilant citizen :)
Sesungguhnya pendengaranpenglihatan dan hati,semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya" (Al-Isra' 17:36)

Petikan dari blog mualij……
 
Sekian, terima kasih.

Monday, August 23, 2010

Balik Mache

Salam Isnin guys :)

tajuk entry balik mache(Machang kat kelate sana)hihi

bukan RESTORAN MARCHE kat The Curve tuh :P

terima kasih yg sudi beri kata2 semangat kat entry

emosi Pia sembelum ni,Pia hargai sangat2.

Hari ini hari Isnin,paham2 jer ler  hari Isnin uhuhu

ni saje nak tanam video lawak kat blog ni

musti ade antara kamu2 pernah tengok vidoe ni kan?

wakakak,lawak...kretip gak dak ni :D

layan.....

Saturday, August 21, 2010

Hati ini

Salam Jumaat(sepatutnya yg publish semalam) :D

Something made me down..down..down
 gOt nothing to do with my beloved hubby

pekara yang Pia kurang senang berlaku kat

tempat cari rezeki,tak pe la biar disimpan dalam hati

walau hati ini sakit,keping-keping jadinya

terima dengan redha,semoga ade hikmah disebaliknya

Amin


Penutup mari kita layan lagu ni,sesuai kan utk bulan2 Puasa?...bukan lagu yg melalaikan
Lirik yg Pia dah BOLD kan untuk motibasi motivasi untuk diri ini



Mereka meragui wujudnya cinta yang sejati
Tidak hati ini
Semenjak dari mula
Ku yakin ada cinta
Cintalah yang memungkinkan segala

*
Ku rela biar betapa pun perit tertusuk duri
Jalan berliku tiada bertepi
Ku percaya tidak sia-sia aku diuji
Demi cinta tersembunyi hikmahNya pasti

Korus
Pandang-pandang alam ini
Sambil pandang difikiri
Mana bumbung langit tinggi
Mana lantai bumi
Tiap satu yang terjadi
Tidak mungkin tersendiri
Cuba cari jawapannya andai meragui

Mereka meragui wujudnya cinta yang sejati
Tidak hati ini
Semenjak dari mula
Ku yakin ada cinta
Cintalah yang memungkinkan segala


Ada hikmah yang pasti..
Sejak mula ku percaya ada cinta
Cinta itu memungkinkan segalanya
Cinta suci yang abadi

Thursday, August 19, 2010

Roslin disyaki berdua-duaan?

Tak baik cerita keburukkan orang kan...Pia cume nak share berita ni...

Lafaz cerai di hotel

Oleh FIRDAUS HASSAN dan NOR AZIRAN MOHD. YUNUS
berita@kosmo.com.my



GOMBAK – Nurhayati Othman, isteri kepada jaguh badminton negara Roslin Hashim, mendakwa dia diceraikan oleh suaminya selepas dia mendapati lelaki itu berada bersama penerbit filem, Raja Azmi Raja Sulaiman di sebuah hotel di Jalan Ampang, Kuala Lumpur pada 7 Ogos lalu.
Nurhayati yang merupakan Pengarah Pemasaran, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) berkata demikian ketika memberi keterangan di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur di sini semalam.
Roslin atau nama sebenarnya Muhammad Roslin Hashim selaku defendan melalui peguamnya Roslizam Rahim mengesahkan menerima surat pengesahan perceraian itu pada Isnin lalu selepas pihak plaintif (Nurhayati) memfailkannya pada 10 Ogos lalu.
Nurhayati, 38, berkata, Roslin, 35, melafazkan cerai tersebut setelah dia dan ahli keluarganya termasuk ibu dan dua adik lelaki menyerbu bilik bernombor 533 dengan dibawa oleh Jalani Sidek (suami Raja Azmi).
“Tiada pertengkaran yang berlaku pada masa itu, cuma perdebatan. Defendan berada dalam keadaan sedar, siuman dan tenang duduk di atas kerusi. Selepas itu, saya bertanya, saya mahukan keputusan awak sekarang.
“Selang beberapa saat kemudian defendan membuat lafaz, ‘I cerai you lah’ di hadapan keluarga saya, Raja Azmi dan Jalani,” katanya.
Roslin yang turut dipanggil untuk memberikan kenyataan berkata, mereka telah memaksanya melafazkan cerai setelah mengesyaki dia berdua-duaan dengan Raja Azmi selepas mereka menyerbu bilik bernombor 533, Hotel Corus, Jalan Ampang pada 7 Ogos lalu kira-kira pukul 8.30 malam.
“Saya berada di luar hotel tersebut, bukan di dalam bilik seperti yang didakwa.

Thanks Kosmo

Double Celebration

Hari Ini 9 Ramadhan 1431H,19 Aug 2010M

Bersamaan dengan







Birthday Habib Pia!!!Selamat Ulang Tahun A B Sayang




Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Beberapa jam sebelum itu,tepat pada jam 9.15 mlm tadi...
Seorang puteri comel telah selamat dilahirkan.
Alhamdulillah. Abg Ngah,tahniah kak ngah!!!
Adik ipar Pia dapat anak sulung,bayi perempuan.
Nama baby tak tahu lagi

Bayi comel itu dilahirkan di Hospital Putrajaya
Pia tak sempat melawat lagi.
Kalau Biras kena stay kat wad lagi,
InsyAllah ptg ni nak pegi melawat
Kalau doc cakap biras tak perlu kat stay wad
Mereka akan terus pulang ke kampung.
Biras akan berpantang kat kg di Banting


Abg Ngah citer mula2 nak check up jer
rupenya baby dah tak sabar tgk dunia :)
lahirlah pada 8 Ramadhan kalau tak kira jam
sehari sebelum b'day hubby Pia ;)
Due jangka memang b'day hubby ehehe




Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Wednesday, August 18, 2010

Hubby,Wifey dan Perut

Adeh,sakit nya badan setelah seharian membanting tulang di pejabat ni :P

Hari ni Pia berbuka kat pejabat,hubby ade hal nak jumpa dan berbuka dengan kawan

Ok pause,kite beralih pada cerita semalam pula

Semalam
Hubby n wifey sakit perut,perut Pia memang tak selesa dari pagi semalam

Dalam perjalanan balik petang semalam

hubby ngadu dia pon sakit peyut(perut)cian habib

Kami makan ape ye untuk sahur dah berbuka?

Pia masak sardin jer mase sahur(ceh mcm masak sardin tu)

Menu berbuka kami makan kamben panggang,sedap!

Sampai rumah masak nasi dimakan

berbuka makan lauk daging kamben

dan lauk sayur hubby belikan

then kuih-muih manis sikit sebagai desert


Hubby beli kamben kat bazaar Melawati

hubby singgah dengan kawan dia petang tu

Bazaar kat situ best hubby cakap,tapi tak bawak saya (T_T)

Ok2,mase dia pergi baazar Pia tak habis keje lagi mase tu

Tu je la kami makan,lepas sahur sampai ke petang Hubby ok

Masa nak balik nak sampai rumah je dia bagitau perut dia meragam

Pia pula,dari pukul 10pagi perut dah tak selesa,pergi bilik termenung

lebih kurang 5x,tapi tak ada buang pon,rasa macam nak membuang jer :|

Adala Pia ngade2 ngada2 sms kat hubby cakap perut meragam

Dia tanya ok ke,larat tak?Nak pegi jumpa Doktor tak..

Pia cakap o k,kalau tak boleh tahan betul2 baru jumpa doktor

Alhamdulillah,

hubby anda wifey dapat bepuasa walaupon perut tak selesa sangat2







Abah,Ayah,Papa,Abuji,Walid

Yang Tidak Bisa Diucapkan Oleh Ayah..




Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?


Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?


Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?


Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....


Tapi sedarkah dikau?Bahwa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu
mengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.


Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.






Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu khawatir sampai kekadang sedikit membentak dengan berkata : "Sudah di beritahu! kamu jangan minum air sejuk!".Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut.Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar mengkhuatirkan keadaanmu..


Ketika kamu sudah beranjak muda remaja..Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan: "Tidak boleh!".Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu?Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasa
berharga..Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu...


Dan yang datang mengetok pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah.Tahukah kamu,bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahwa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?


Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :') ayah sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbuall berdua di ruang tamu..Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu?


Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatirdan bimbang.Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut - larut.Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu..Sedarkah kamu, bahwa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahwa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya"






Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti.Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah.


Ketika kamu menjadi gadis dewasa.Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.


Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...


Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?


Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yang
tidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya.Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.


Dan akhirnya....


Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis? Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"


Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa "KAMU MAMPU" dalam segala hal..


Ana mendapatkan notes ini dari seorang sahabat, dan mungkin ada baiknya jika ana berkongsinya kepada sahabat-sahabat ana yang lain.Yup, banyak hal yang mungkin tidak bisa dikatakan Ayah / Bapak / Papi kita...tapi setidaknya kini kita mengerti apa yang tersembunyi dibalik hatinya.


wallahu a'alam.

Tuesday, August 17, 2010

Sketsa Suatu Hari Di Sekolah

Dapat dari Email,tiada niat nak menyindir atau menyinggung perasaan mana2 pihak
harap maklum



Hehehe,kalaulah

Monday, August 16, 2010

Demam,uhuk2

Ini cerita peribadi hehe
Cik Jard,blogger otai request/bagi tips

Suruh Pia banyakkan entry peribadi

Ok2,i'll try ye..thanks so much anyway :)

Ni ade cerita peribadi sikit dari saya

Last week hari jumaat tiba2 demam,dugaan...



Yang sebenarnya(nyanyi ala lagu Yuna)

Khamis petang  lepas blk dari bazar

Hidung dah dah sok sek,sok seh..

berair,petanda nak kena selsema ni

bermonolog dalam hati(ecececeh :P)

balik rumah,lepas buka puasa badan makin tak selesa

masih berbuka,bersahur seperti biasa...

Jumaat

Lepas bersahur,nak bersiap2 pergi keja

Badan memang dah fanas.....

ikutkan hati memang tak larat dah

gagahkan juge diri kerja demi nusa dan bangsa

Time kat ofis aduh tak senang dudok

Sejuk,sakit tulang rehat setengah jam lebih

awal dari colleague, lain memang tak larat dah

nasib baik jumaat waktu rehat panjang sikit

Alhamdulillah masih dapat berpuasa

Cume tak larat masak,singgah beli bazaar beli juadah

Balik terus bom..baring. cian habib susah2 dia jage kite

dia buat sendiri semua,sayang iye,muahhh

 habib jarang online FB hehe,sweetnya

Buka puasa makan sikit,solat lepas tu tidur balik

memang tak larat nak fikir apa,cume ingat hari jumaat

waktu berbuka hujan turun dengan sangat lebat

Hari sabtu rase lega sikit,weekend buka puasa kat rumah

Parents ku,yum2 makanan cedapnya umi masak

gambar tiada,badan masih ade saki baki demam

mood bergambar memang zero,hihi

syukuri nikmat nya dapat makan masakkan umiku

Pia pon ade tolong sediakan juadah berbuka,

bukan datang makan jer tau :P hehe

Begitu la episode hujung minggu Pertama ramadhan Pia

terima kasih jika ada yang sudi bace


Kuman super merebak di 5 negara maju,kebal segala jenis antibiotik

Ya Allah pada Mu ku mohon,lindungi kami dari ancaman wabak ini..Amin
Doa


DUNIA

ILUSTRASI komputer menunjukkan bentuk kuman super New Delhi Metallo-beta-lactamase-1 apabila dilihat secara dekat menggunakan lensa teropong mikroskop.



Kuman super merebak di 5 negara maju

NEW DELHI - Lima buah negara maju semalam mengesahkan penemuan kuman super terbaru berasal dari India yang kebal segala jenis antibiotik, manakala seorang lelaki di Belgium dilaporkan menjadi mangsa maut pertama pada Jun lalu.

Amerika Syarikat, Kanada dan Belanda melaporkan beberapa pesakit disahkan membawa kuman New Delhi Metallo-beta-lactamase-1 (NDM-1) tetapi tidak menyatakan jumlah sebenarnya selepas Australia kelmarin mengumumkan tiga kes awal.

Namun, India masih bertegas mempertikaikan laporan terkini jurnal perubatan terkenal di dunia, The Lancet yang berpusat di Cardiff, Wales ketika Britain pada Rabu lalu mendedahkan 37 rakyatnya telah pun dijangkiti kuman berbahaya itu.

Sebaliknya pihak berkuasa India menyifatkan jurnal tersebut sebagai cubaan mensabotaj sektor pelancongan kesihatan negara Asia itu yang menjadi tumpuan ramai warga Barat dengan mendakwa semua hospital di India masih lagi selamat.

NDM-1 yang dikatakan kalis terhadap semua jenis ubat termasuk antibiotik terbaru paling kuat, Carbapenems, mula dikesan menjangkiti seorang lelaki Sweden tahun lalu selepas dia menerima rawatan di sebuah hospital di India.

Setakat ini, 70 kes NDM-1 dilaporkan di Chennai dan Haryana manakala 73 kes lagi disahkan wujud di Pakistan dan Bangladesh yang menyebabkan pesakit mengalami radang paru-paru, jangkitan di ginjal dan saluran darah. - Agensi

Credit to KOSMO

Lagi Bayi DiBuang

Salam Ramadhan
Pejam celik Pejam celik dah 5 hari umat menjalani ibadah puasa


Tapi sayang
Di Bulan yg mulia ini kita masih
berita mengenai buang bayi juga jadi
santapan kita saban hari :(

Berita disini

Makin menjadi2...
Pada pemuda-pemudi darah muda lagi bernafsu
Janganlah kamu mengenjar keseronokkan yg sementara
Insaflah

Mohon dijauhkan pekara2 sebegini berlaku pada kita dan keluarga kita..Amin

Thursday, August 12, 2010

Surat Cintan,bukan mee segera

Tag...Kepam sudah..maaf Cik Bulan Sayang,hak2


1. Adakah anda rasa anda hot ?
memang, sangat hot. cepat panas HATI haha :P,maaf sedang berusaha keras utk berubah

2. Upload wallpaper yang anda gunakan sekarang
pc company(b4 start keje :P) ~TIADA wallpaper~ hihi

3. Cerita pasal gambar ni .
dikampung habib ku,cantik tak?tiba2 ehehe..tu wallpaper netbook...mau tgk gambarnya?kalau mahu sila komen..buat permintaan lagu raya

4 . Kali terakhir makan piza .
baru lagi,disini laporan nya

5.Lagu terakhir yang anda dengar
Lagu untuk mu..Jumpe Pak cik husin hehe


6 . Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini ?
jap lagi waktu break nak habis,pe lagi sambung keje lor teehehe


7. Selain nama sendiri , anda dipanggil dengan nama apa ?
akak-biase la saya kan kakak,baby,sayang (hik2 malu),oby(kadang2 umi abah panggil).
selesa u all panggil i Pia ;)


8.Tag 5 orang . Sape yang nak kena tag ?
aduh....pada yg sudi..boleh?Pia hargai



9 . Siapa orang no 1 pada anda ?
.....erk btl susah soalan ni

10 . Katakan sesuatu pada orang no 5 .
-haa?ade no.5 pulak ke?pusing kepala


11 . No 3 ada hubungan dengan siapa ?
- hakhak. dgn shiapa lagi,saya lah :P


12 . Bagaimana pula dengan orang no 2 ?
- markah kosong,tiada jwpan cikgu


13 . Kata-kata cinta pada orang no 4 .
- perindah segala kata-kata????


14 . Berikan 5 fakta tentang orang yang anda tag .

* tak bisa komen
* segan nak tag
* takut semua bz tak cukup masa jawap tag
*hargai follower2 blog saya yg hina dina ni
* selamat berpuasa




Tuesday, August 10, 2010

Esok Puasa

Salam Ramadhan

Esok kita mula berpuasa,

Pia ingin mengucapkan Selamat Menjalani Ibadah Puasa

Semoga Ramadhan kali ini penuh makna


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Monday, August 9, 2010

Janin bayi lelaki dicampak dari tingkat atas!!

Manusia semakin tak berhati perut!!!!Ya Allah jauhkan la perbuatan keji ini dari keluarga kami..Amin

Berita selanjutnya disini

takut tercopy iklan lak,takut nuffnang sayang merajuk hehe

Saturday, August 7, 2010

Blackberry

Jaga-jaga...wuuuu

Friday, August 6, 2010

Nuffnang Best!

Salam Jumaat guys,beberape minit lagi nak masuk hari sabtu

Dalam hati ada taman,berbunga2.....kerana





Nuffnang thanks so much,my membership status turn into Glitterati again!!!Nuffnang rocks!

Awesome it was so fast!!Not really 4 days for me to glitter again...lalalala..will be more careful next time

Enjoy your weekend peeps ...

Tarmizi Juara Akademi Al-Quran

Tahniah diucapkan..thanks pada kawan2 FB update..umah Pia tak dapat TV9


untuk entry yg lebih cun,disini

Thursday, August 5, 2010

Pia and Nuffnang

Lepas baca entry KAK INA KL,malam tu Pia check la Nuffnang kesayangan.


Terkezut sangat,status membership dah berubah tak exclusive ..bukan Glitterati lagi :'(



Hanta pertanyaan,superb sgt pantas Nuffnang balas,salute Teoh Xinxian
Blogger Relations Executive.

Dibelasan email itu ade beri tahu kat blog Pia ade tertanam iklan lain

Undang2 kan?mane blh ade iklan lain..rase2nya Pia tertanam iklan semasa copy artikel2 kat berita online

Pia dah buang,takut ade kat entry lame2...kena check lagi ni..tak dapat la raasenya nak join majlis buka puase anjuran nuffnang :|

Tak pe la jika ade rezeki adalah,salah sendiri...

owh beloved Nuffnang..i'm sorry if i've done any mistake

Pictures credit to google


p/s-me tak penah dapat hadiah ape2 dari nuffnang lagi hehehe

KECANTIKAN LELAKI DAN KEGAGAHAN WANITA

Renungan Pagi…

Pic credit to Google



Kecantikan Lelaki



Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni
rohani. Lelaki yang cantik adalah:-

1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan

2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran

3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun

4) Lelaki yang tenang dan lapang dada

5) Lelaki yang baik sangka

6) Lelaki yang tak pernah putus asa

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan Yang
ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki..


Kegagahan Wanita



Kegagahan seorang w anita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada
kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan

2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan

3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan

4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada
pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

Sabda Rasulullah SAW:

"Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat " Surah Al-Ahzab : Ayat 71

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu
dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka
sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

Wallahualam


*****Orang yg baik adalah org yg pernah melakukan kesalahan & belajar dari kesalahan itu untuk menjadi org yg lebih baik....**** *

Tuesday, August 3, 2010

Datuk Abdul Aziz Mohd Noh, Al-Fatihah

Datuk Abdul Aziz Mohd Noh, bekas ADUN Permatang



Datuk Abdul Aziz Mohd Noh, bekas ADUN Permatang, Selangor.
KUALA LUMPUR: Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang, Kuala Selangor, Datuk Abd Aziz Mohd Noh, 63, dan pembantu peribadinya, Siti Norazah, 43, ditemui mati ditembak di KM476, Lebuhraya Utara-Selatan, dekat Sungai Buloh pagi tadi.

Abdul Aziz dan Siti Rohana yang juga Naib Ketua Wanita Umno Tanjong Karang, dipercayai dalam perjalanan dari ibu negara menuju ke utara ketika kejadian kira-kira jam 11.30 pagi itu, dengan menaiki kereta jenis Toyota Caldina warna putih.
Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar, mengesahkan siasatan awal mendapati ada kesan tembakan di kepala kedua-dua mangsa dan tembakan itu dipercayai dilepaskan dari dalam kenderaan itu.
Polis katanya, turut menemui pistol milik Abdul Aziz serta permit senjata api berkenaan di dalam kenderaan berkenaan.

"Menurut saksi di tempat kejadian, tiada individu lain berada dalam kenderaan mangsa ketika kejadian.

"Oleh itu polis meminta supaya semua pihak untuk tidak membuat sebarang spekulasi mengenai kejadian itu," katanya pada laman sosial Facebooknya, hari ini.
Khalid berkata, hasil bedah siasat mendapati kedua-dua mangsa mati akibat kecederaan di kepala iaitu dua kesan tembak di kepada Abdul Aziz manakala satu kesan tembakan pada kepala Siti Rohana.
Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Asisten Komisioner Omar Mamah, ketika dihubungi, berkata polis pada mulanya menerima laporan kemalangan jalan raya membabitkan kereta terbabas dan melanggar pembahagi jalan di lebuh raya itu.
Katanya, apabila anggota trafik tiba di tempat kejadian dan mengeluarkan mayat kedua-dua mangsa, mereka menemui sepucuk pistol revolver .38 dengan tiga peluru sudah digunakan.

"Kedua-dua mangsa mengalami kecederaan kesan tembak di sebelah kanan kepala dan ketika ditemui, hanya mereka berdua yang berada dalam kereta itu.Berita Harian


p/s-Al-Fatihah untuk arwah FIL kakak sepupu hubby..meninggal pada hari ini juga..setelah sekian lama bertarung dgn kanser

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels

Artikel (219) Award (9) Bahan Santai (120) Beloved Nuffnang (25) Celebration (105) Cite biase jer (152) Doa (10) Emosi (183) First Time (186) Gift (6) Info (262) Kawen-Kawin (26) Lirik (21) Love (46) Nasihat (67) Pia berhujung minggu (83) Tag (21)