Beloved Nuffnang

Tabung SSPN untuk baby,InsyAllah..Amin

Counter

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, May 31, 2011

Mengidam gunung berapi!

Pada suatu petang ahad,tekak ini teramat ingin akan
gunung berapi ini


pic credit pizzahut.com
ajak hubby tea time kat Pz Hut Wangsa Maju
pia order teh perisa peach,name pon nak tea time hehe.hubby order 1 personal pizza
hehe pic lupa la

ini dia idaman kalbu!!!biase la mane nak same dengan rupe dalam menu
the chocolate cake and the chocolate sauce a bit warm then lawan pulak dengan vanilla ice cream sejuk2
hebat rasenya!!!hihi suke nya dia dapat makan :P

thanks AB sayang

Monday, May 30, 2011

Kung Fu Panda 2

Merajuk haku tiket nur kasih sold out sokmo

ambek,i layan Po Panda yg gumuk tapai pandai
kung fu :P

sorry ya bukan tak mo sokong flim(sebutan d.teoh)
tempatan,hehehe

Jumaat lepas Pia menonton cerita Panda comel ni
ehehehe.

Dah lame tak ber "mid nite" dengan buah hati Pia ni :D

Movie ni sangat menghiburkan!ada flash back yang sedih sobs...sobs

Nak tengok Po mase baby? sangat comel!!tonton lah KF Panda 2 ok

Saturday, May 28, 2011

The Smurfs

My Childhood cartoon!


pic credit here

Now they are alive on
Silver screen

Smurfs yang sangat cute :)

Friday, May 27, 2011

RM48 instead of RM384


Time for spa darlings ;)


RM48 instead of RM384 for: Dermalogica Facial + Aromatherapy Massage + Body Toning + Foot Soak & Light refreshments at Tini's Spa, 2 Locations [88% OFF]

for more info cepat2 click sini

Kau popular?



MINGGU lalu, penghibur yang sering mencetuskan kontroversi dengan lirik lagu dan klip video yang pelik, Lady Gaga, sekali lagi mengejutkan dunia apabila berjaya mengumpul lebih 10 juta orang pengikut dalam laman blog mikro Twitter.

Dalam kemas kini Lady Gaga selepas akaun Twitternya mencapai angka keramat tersebut, dia menzahirkan perasaan terkejut dan gembira atas sokongan peminat.

“Seramai 10 juta Monster (nama panggilan yang ditujukan kepada peminatnya)! Saya terkedu, kita sudah lakukannya! Saya amat mencintai kamu semua. Boleh meninggalkan London dengan senyuman.” kata Lady Gaga dalam kemas kini Twitter.

Kejayaan mengumpul sebegitu ramai pengikut itu bagaikan sebuah fenomena apabila dada-dada akhbar di luar negara dan tidak ketinggalan juga di Malaysia menjadikan perkara tersebut tajuk-tajuk utama berita hiburan.

Bukan itu sahaja, laman YouTubenya, Vivo, yang menjadi platform kepada Lady Gaga untuk menayang klip video terbaru sudah acap kali mencecah jutaan penonton.

Tidak ketinggalan peminatnya yang mengklik butang ‘Like’ di laman sosial Facebook pula mencecah angka 34 juta orang. Ia satu jumlah yang melebihi populasi rakyat Malaysia sendiri.


HARI ini kebanyakan generasi muda di seluruh dunia memiliki sekurang-kurangnya satu akaun laman sosial Facebook atau Twitter.




Di Malaysia laman sosial Facebook, YouTube dan Twitter juga dijadikan salah satu medium untuk seseorang pemimpin atau selebriti itu mendekatkan diri kepada masyarakat dan peminat.
Sebagai contoh Perdana Menteri Malaysia sendiri, Datuk Seri Najib Tun Razak juga tidak ketinggalan dalam arus kemajuan teknologi maklumat dengan memiliki Fanpage.
Fanpage Najib di laman Facebook kini telah mencapai angka lebih 600,000 orang dan beliau telah menggunakan laman tersebut sebagai salah satu cara beliau mendekati generasi muda Malaysia.
Sahih
Walaupun pada peringkat awal, ia menjadi medium bagi tokoh-tokoh terkenal dan personaliti hiburan berkongsi kehidupan mereka tetapi, kini ia telah menambah satu lagi fungsi.
Angka-angka tepat yang tertera di sudut kiri Fanpage tersebut telah menjadi kayu pengukur kepada tahap kepopularan pemilik laman tersebut.
Pengiraan yang bersifat objektif dan nilai ketepatan yang tinggi sehingga ke susunan angka menjadikan ia lebih dipercayai dan boleh diharapkan.
Kebolehpercayaan laman sosial
ATAS: LAMAN sosial menjadi medium baru penyampaian maklumat yang berpengaruh hari ini.

Pakar teknologi komunikasi maklumat (ICT), Azli Paat, 43, berkata, data yang ditunjukkan dalam laman sosial Facebook dan Twitter adalah sahih dan boleh diterima pakai.
“Tetapi data bilangan orang yang menekan butang Like di Facebook lebih dipercayai berbanding laman blog mikro Twitter.
“Itu disebabkan setiap individu yang mengklik perlu mempunyai akaun dan itu membuktikan individu tersebut wujud dan pemilik Fanpage dapat melihat setiap individu tersebut.
“Peminat juga boleh melihat peminat-peminat yang lain dalam akaun tersebut,” jelasnya lagi.
Selain itu, peminat dan juga pemilik boleh mendapatkan data-data lain seperti tempat asal, jantina, umur, negara dan lain-lain.
Maklumat-maklumat tambahan yang dikenali sebagai Insight itu menambahkan kebolehpercayaan data yang dipaparkan berbanding dengan Twitter yang hanya boleh memastikan kewujudan individu yang menjadi pengikut.
Tambah Azli lagi, sedikit masa dahulu banyak laman-laman web dan blog yang memaparkan nilai-nilai yang tinggi serta mendakwa itu adalah jumlah orang yang mengunjungi laman web tersebut.



MARK ZUCKERBERG menjadi genius muda yang menghasilkan idea jaringan rangkaian sosial sehingga mencetuskan fenomena dunia.




“Data yang dikenali sebagai webhits itu amat diragui kesahihannya kerana sebagai pelayar Internet, kita tidak dapat mengetahui siapa individu yang pernah mengunjunginya?
“Selain itu, angka tersebut boleh diaturcara terlebih dahulu ketika laman web tersebut dibina,” tambahnya lagi.
Mengulas mengenai program aturcara bagi pengiraan oleh Facebook dan Twitter, Azli menyifatkan ia sebuah aturcara yang mudah dan logik.
“Formulanya adalah pembolehubah tambah satu dan ia sentiasa mengulangi formula yang telah diaturcara tersebut tanpa had.
“Pembolehubah tersebut mewakili angka asal sebelum peminat menekan butang, jika ada yang menekan, formula tambah satu akan diaktifkan.
“Maka, angka baru dengan tambah satu akan tertera begitu juga dengan formula yang terdapat pada butang Unlike di Facebook.
“Cuma, ia berbeza menjadi pemboleh ubah tolak satu pula dan angka akan berkurangan apabila butang tersebut ditekan,” kata Azli ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.
Pemilik Fanpage paling ramai peminat di laman sosial Facebook di Malaysia, Lisa Surihani berkata, semenjak Fanpage miliknya mencapai angka lebih 1.4 juta orang, ia telah memberi impak kepada kerjayanya.
“Saya akui, selepas mencecah angka tersebut, saya lebih banyak mendapat tawaran dalam bidang pengiklanan seperti menjadi duta produk.
“Mungkin kerana berada di zaman interaktif ini, ia memerlukan seseorang duta itu sentiasa berhubung dengan peminat-peminat mereka,” kata Lisa ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.


LEDAKAN teknologi telefon pintar hari ini menyebabkan Facebook dan Twitter boleh diakses dan dikemas kini secara mobil.

Antara produk yang menggunakan perkhidmatan pelakon berusia 25 tahun itu termasuklah produk kecantikan Garnier, Lip Ice dan Sufi.
Bagaimanapun, menurut Lisa, jumlah peminat di Facebook tidak memberi kesan terhadap kerjayanya dalam bidang lakonan.
“Ia mungkin disebabkan, bidang tersebut lebih dinilai pada bakat daripada tahap popular seseorang itu,” katanya.
Mula mengaktifkan Fanpage di Facebook pada tahun 2008, Lisa pasti mengemaskini akaun sekurang-kurangnya sekali sehari.
“Saya sendiri yang akan mengurus dan memberi maklum balas di akaun tersebut dan jika saya tidak berkesempatan, admin lain akan uruskan.
“Tetapi, saya tetap diberitahu untuk setiap kemas kini yang dibuat dan kebanyakan perkara yang diberitahu adalah mengenai hal-hal melibatkan kerja,” ulasnya lagi.
Menurut Lisa, dia hanya memiliki dua jenis akaun sahaja iaitu Twitter dan Facebook. Bagaimanapun, secara peribadi, Twitter lebih mudah digunakan kerana ia boleh dikemas kini di mana-mana.
Pilihan
Dalam pada itu, salah seorang pengguna aktif laman Twitter dan Facebook, Hafizah Malik, 27, berkata, dia hanya akan menekan butang Like di laman Facebook atau Twitter jika benar-benar menyukainya sahaja.
“Saya tidak akan menekan butang Like pada laman artis yang saya tidak minat dan kebanyakan laman diklik terdiri daripada penyanyi atau pelakon.
“Ia juga sebagai tanda sokongan peminat kepada seseorang artis itu dan jika nilainya meningkat tinggi ia mungkin akan memberi motivasi kepada mereka,” katanya.Kosmo


Fairy Notes-dunia oh dunia,lady gagak juge jadi pilihan ramai..tak suka

Thursday, May 26, 2011

Hotel pokok di Sweden


SEBUAH kontena yang dijadikan hotel diletakkan di celah-celah pokok dekat bandar Harads, Sweden.

STOCKHOLM - Hotel pokok untuk dihuni oleh orang ramai terdapat di sebuah kawasan hutan dekat bandar Harads, Sweden, lapor sebuah akhbar semalam.

Bilik-bilik hotel itu diletakkan pada ketinggian beberapa meter di celah-celah beberapa pokok dan diberi pelbagai nama seperti The Bird's Nest dan The Blue Cone.

Katil dan pelbagai kemudahan lain disediakan dalam kontena yang diubah suai menjadi bilik hotel termasuk tingkap kaca yang besar bagi membolehkan penghuni melihat pemandangan indah hutan.

"Idea hotel itu ialah untuk mencipta sesuatu yang selesa, hotel yang membolehkan orang ramai tinggal dengan harmoni bersama alam semula jadi di atas pokok," kata pencipta hotel tersebut, Kent Lindwall.

Dia mencipta hotel itu bersama dengan isterinya, Britta Jonsson Lindvall pada tahun lalu.

"Setiap bilik direka supaya mempunyai ciri-ciri yang berbeza dan kebanyakan bilik mempunyai dua katil, tempat duduk tetapi tiada televisyen," tambahnya.

Menurutnya, tangga kayu dan tali disediakan bagi membolehkan orang ramai menaiki hotel itu.

Hotel itu dicat dengan bahan yang membolehkan burung melihatnya pada waktu malam bagi mengelak ia dilanggar.

Kadar menginap untuk satu malam di hotel itu ialah AS$633.18 (RM1,937). - Agensi Kosmo

putu bambu world


putu buluh ini sangat sedap dimakan panas2,yum2!

ade banyak cawangan,antaranya dekat dengan restoran
ros fatimah jalan gombak,bertentangan dengan nasi
ayam mancongkam

Wednesday, May 25, 2011

Berkahwin selepas 28 tahun bertunang

IVAN BROWN dan Barbara Furlonger melangsungkan perkahwinan di Hospital Diraja Brompton di London pada Jumaat lalu.
FAIR OAK, Britain - Seorang perunding hospital, Ivan Brown dan pesara juruadiografi, Barbara Furlonger akhirnya berkahwin selepas bertunang selama 28 tahun, lapor sebuah akhbar semalam.
Brown, 63, dan Barbara, 55, berkahwin di Hotel Botley Park dekat kediaman mereka di sini di depan 40 rakan rapat dan anggota keluarga pada Jumaat lalu.
Pasangan itu berkenalan buat kali pertama di unit rawatan rapi Hospital Diraja Brompton di London pada 1981 dan bertunang dua tahun kemudian.
Menurut Barbara: "Saya seolah-olah tidak percaya hari itu (berkahwin) akhirnya sudah tiba dengan kami menjadi suami dan isteri. Ia telah menjadi satu pertunangan maraton."
Pasangan itu sebelum ini tidak dapat melangsungkan perkahwinan kerana kedua-dua mereka sibuk dengan kerjaya masing-masing.
"Saya tidak pernah meragui bahawa ia (perkahwinan) akan menjadi kenyataan kerana kami selalu menyatakan bahawa kami bakal berkahwin pada satu hari nanti.
"Namun, disebabkan kami berdua bekerja dalam perkhidmatan kesihatan kerajaan dan selalu dipanggil (bertugas), kami jarang mempunyai cuti rehat yang sama," kata Barbara. - Agensi kosmo

Tuesday, May 24, 2011

Bom Atom!tapi saya makan





biasa la,lepas beli barang kat giant

masa untuk ice cream!!bukan selalu

kadang-kadang je

ehehe "macam biasa" pulak pia cakap
:P

yum2 ala2 ice cream cake gitu

Monday, May 23, 2011

Taman Dapur (Edible Garden),damainya mata memandang



LELAKI berkulit hitam manis itu tekun membelek serumpun tanaman herba parsli yang segar menghijau. Melihat kesuburan pohon kecil yang ditanam di Taman Dapur (Edible Garden) itu, bibirnya pantas mengukir senyuman.

Berpuas hati dengan perkembangan tumbuhan dari Barat itu, langkahnya diatur pada tanaman yang lain. Daun pudina, stevia, thyme, rosmari, oregano, sage, selasih, lemon balm dan nasturtium semuanya tumbuh mekar.

Situasi itu secara tidak langsung menjadikan suasana di taman tersebut diselubungi kehijauan yang cukup menyejukkan pandangan.

Itulah antara rutin Mohd. Syawali Hamid, 37, selaku Pembantu Penyelidik, Bahagian Penyelidikan Hortikultur di Taman Agro Teknologi, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) Cameron Highlands sejak empat bulan lalu.

Beliau pernah bertugas selama dua tahun di stesen Mardi Serdang, Selangor sebelum dipindahkan ke stesen Mardi Cameron Highlands pada awal Januari lalu dan diberi tanggungjawab khusus untuk menjaga tumbuhan herba.

“Setiap pagi, saya akan meluangkan masa untuk melihat perkembangan aneka tumbuhan herba Inggeris yang terdapat di Laman Dapur dan Taman Herba yang terletak berhampiran pintu masuk taman agroteknologi ini.

“Taman Herba di Cameron Highlands mula diusahakan sejak tahun 2009. Sehingga kini terdapat 22 jenis herba Inggeris dan tujuh jenis herba kampung yang ditanam dan membiak dengan sempurna menggunakan kaedah biji benih.

TAMAN DAPUR dipenuhi suasana kehijauan hasil penanaman pelbagai jenis herba Inggeris dan sayur-sayuran lain.

“Malah, dalam keadaan cuaca sejuk di Cameron Highlands ini, tidak susah untuk menjaga kesemua tumbuhan tersebut. Namun, hujan yang kerap akan memberi kesan terhadap pertumbuhan pokok herba,” ujar beliau sambil menunjukkan tanaman herba rosmari yang berada di hadapannya.

Tambahnya, tumbuhan herba seperti rosemary, thyme, pudina dan oregano paling mudah dijaga memandangkan ia terdiri daripada spesies menjalar.

“Tumbuhan daripada spesies ini tidak memerlukan penjagaan yang teliti. Biasanya pembajaan dilakukan dua minggu sekali.

“Di samping itu, daun-daun herba ini juga perlu disembur dengan sejenis baja cecair iaitu folikr kerana herba tersebut mendapat makanan daripada daunnya. Herba Inggeris berbeza dengan herba kampung yang memperoleh makanan dari bahagian akarnya,” terang Mohd. Syawali.

Bagaimanapun katanya, bagi rosemary, ia agak sensitif dengan hujan kerana boleh menjejaskan pertumbuhannya.

“Jika terlindung daripada hujan dan cuaca teruk, tumbuhan ini boleh tumbuh setinggi dua hingga tiga kaki seperti yang terdapat di Taman Dapur,” ungkap beliau sambil memberitahu di Asia, kebiasaannya daun herba rosmari digunakan untuk menghilangkan bau hanyir daging.

Sementara itu, menurut Pengurus Stesen Mardi Cameron Highlands, Dr. Wan Abdullah Wan Yusoff, kesemua benih herba Inggeris yang ditanam di Cameron Highlands diimport dari dalam dan luar negara.

Bekalan yang diperoleh ditanam di kawasan Taman Dapur yang berkeluasan kira-kira 500 meter persegi. Taman ini merupakan konsep baru landskap masa kini yang mempunyai dwifungsi iaitu kecantikan dan hasilnya boleh dinikmati.







TAMAN DAPUR dipenuhi suasana kehijauan hasil penanaman pelbagai jenis herba Inggeris dan sayur-sayuran lain.

“Malah, dalam keadaan cuaca sejuk di Cameron Highlands ini, tidak susah untuk menjaga kesemua tumbuhan tersebut. Namun, hujan yang kerap akan memberi kesan terhadap pertumbuhan pokok herba,” ujar beliau sambil menunjukkan tanaman herba rosmari yang berada di hadapannya.

Tambahnya, tumbuhan herba seperti rosemary, thyme, pudina dan oregano paling mudah dijaga memandangkan ia terdiri daripada spesies menjalar.

“Tumbuhan daripada spesies ini tidak memerlukan penjagaan yang teliti. Biasanya pembajaan dilakukan dua minggu sekali.

“Di samping itu, daun-daun herba ini juga perlu disembur dengan sejenis baja cecair iaitu folikr kerana herba tersebut mendapat makanan daripada daunnya. Herba Inggeris berbeza dengan herba kampung yang memperoleh makanan dari bahagian akarnya,” terang Mohd. Syawali.

Bagaimanapun katanya, bagi rosemary, ia agak sensitif dengan hujan kerana boleh menjejaskan pertumbuhannya.

“Jika terlindung daripada hujan dan cuaca teruk, tumbuhan ini boleh tumbuh setinggi dua hingga tiga kaki seperti yang terdapat di Taman Dapur,” ungkap beliau sambil memberitahu di Asia, kebiasaannya daun herba rosmari digunakan untuk menghilangkan bau hanyir daging.

Sementara itu, menurut Pengurus Stesen Mardi Cameron Highlands, Dr. Wan Abdullah Wan Yusoff, kesemua benih herba Inggeris yang ditanam di Cameron Highlands diimport dari dalam dan luar negara.

Bekalan yang diperoleh ditanam di kawasan Taman Dapur yang berkeluasan kira-kira 500 meter persegi. Taman ini merupakan konsep baru landskap masa kini yang mempunyai dwifungsi iaitu kecantikan dan hasilnya boleh dinikmati.


LANDSKAP Taman Herba di Mardi Cameron Highlands dijaga dengan rapi.



Melalui Taman Dapur ini pelbagai jenis tanaman yang boleh dimakan dan diolah dalam bentuk landskap edible dipamerkan di dalamnya.
“Ia direka dengan gabungan, gubahan dan adunan pelbagai variasi tanaman makanan. Antaranya sayuran berdaun seperti kobis dan salad, sayuran berbuah (tomato dan cili), sayuran umbisi (lobak dan kentang) dan sayuran memanjat (petola dan labu).
“Selain itu, ia turut ditanam dengan tanaman ulaman dan herba serta tanaman dalam air seperti selada air (water crest), daun kesum dan pegaga.
“Kombinasi tanaman jangka pendek seperti sawi dengan tanaman jangka panjang (asparagus) dengan nisbah sesuai 70:30, dapat memberikan impak landskap yang berpanjangan,” kata Wan Abdullah sambil berkongsi teknik untuk menghidu bau tumbuhan herba dengan cara memetik dan kemudian direnyukkan dengan jari sebelum dicium.
Di taman ini, pelawat berpeluang melihat pelbagai jenis tanaman dan merasai kemanisan daun stevia, keharumnya lurutan herba rosemary dan indahnya gantungan buah di pergola.
Apa yang pasti, konsep landskap begini dapat memberi pengajaran dan pembelajaran terutama kepada pelawat daripada golongan pelajar.Kosmo




Friday, May 20, 2011

Record kat blog,utuk rujukan masa depan,InsyAllah...Amin2


SAZZY yang menjadi hos rancangan Friso Miracle of Love berkongsi pengalaman kehamilannya.



BAGI wanita yang baru menempuh alam kehamilan, mereka mungkin tidak mengetahui bahawa selepas minggu ke-20, si ibu mungkin sudah boleh merasai tendangan pertama bayi.

Tidak lama selepas itu, bayi dalam kandungan boleh bertindak balas terhadap suara dan rangsangan fizikal seperti ketukan jari pada perut.

Demikian antara maklumat berguna yang terkandung dalam sebuah dokumentari khusus buat ibu hamil Friso Miracle of Love. Ia memuatkan informasi dalam talian untuk semua ibu hamil yang dilancarkan oleh Friso jenama terkemuka dalam nutrisi tenusu baru-baru ini.

Program yang terdiri daripada dua komponen utama iaitu sebuah dokumentari selama 40 minit dan sembilan episod web secara dalam talian berpotensi mengubah cara ibu-ibu hamil membuat persiapan kelahiran si kecil.

Ia merupakan panduan kehamilan lengkap terbitan tempatan berbentuk dalam talian yang pertama dengan sokongan daripada para profesional dalam bidang kesihatan.

Pengarah Pemasaran FrieslandCampina Malaysia, Rahul Colaco memberitahu, panduan yang disediakan itu adalah secara percuma dan boleh ditonton oleh orang ramai.

“Di Friso, kami sentiasa menyokong ibu-ibu dan kami mahu membina sebuah program yang dapat membantu wanita terutamanya wanita hamil yang sibuk bekerja supaya mereka lebih bersedia menghadapi saat-saat kehamilan serta orang baharu.

“Inilah sebabnya kami menghasilkan panduan kehamilan holistik yang akan memberikan maklumat lengkap tentang perkembangan janin dan juga menerangkan bagaimana ibu-ibu boleh memastikan kesihatan diri dan anak mereka,” katanya ketika Majlis pelancaran Friso Miracle of Love.

Dengan bantuan kamera 35 mm dan optik khas terkini, dokumentari tersebut menggambarkan proses tumbesaran anak dalam janin bermula daripada peringkat persenyawaan hinggalah anak itu dilahirkan.

Ia merupakan dokumentari pertama yang memberikan bahan visual terperinci tentang pembentukan nyawa di dalam rahim ibu, sekali gus meningkatkan pemahaman ibu-ibu tentang betapa hebat dan ajaibnya proses penciptaan manusia.

Di sinilah panduan kehamilan dalam talian memainkan peranan utama. Panduan yang baru dilancarkan itu akan menerangkan pelbagai spektrum penjagaan kehamilan menerusi sembilan web berepisod sepanjang 15 minit setiap satu.

Panduan dalam talian tersebut akan menampilkan selebriti Sazzy Falak selaku hos rancangan yang akan berkongsi pengalaman kehamilannya sendiri.

Sazzy akan menemuramah pakar industri dan profesional kesihatan tentang perkembangannya sendiri serta mendapatkan jawapan bagi soalan-soalan yang lazim ditanya oleh ibu-ibu.

Topik-topik perbincangan terbahagi kepada trimester kandungan, tip-tip kesihatan, tabiat pemakanan dan cara menangani emosi serta perubahan bentuk badan.

“Kelas-kelas ini bukan sahaja untuk mereka yang bakal menjadi ibu buat pertama kali. Dengan kehadiran teknologi baharu, ibu-ibu hamil kini boleh mendapatkan maklumat yang mereka perlukan dengan mudah secara dalam talian tanpa perlu hadir secara fizikal di dalam kelas dan menontonnya bersama suami tercinta.

“Lebih menarik lagi, setiap episod boleh ditonton seberapa banyak kali yang diingini,” kata Rahul.

Dokumentari dan panduan kehamilan itu akan dimuat naik untuk ditonton secara percuma mulai 6 Mei lalu di www.growinguptogether.com.my.Kosmo

Mari serang Gergasi!

Katalog terbaru sampai kat peti surat kat rumah


pia baru beli nugget tu tadi :),buy 1 free 1 FOC beef nugget

PWP!!next week boleh beli beras dan softlan dengan harga PWP

for more info visit giant

wah perasan jadi duta giant jap :P

Aksi melampau

Ish2,pergi pasar pon nak amek gambar :P



Thursday, May 19, 2011

Tabah la wahai wanita!!!


LEHER wanita itu sempat ditarik daripada jatuh oleh seorang pegawai tempatan.


CHANGCHUN - Ratusan orang berkumpul untuk melihat detik-detik cemas seorang wanita yang memakai baju pengantin berwarna putih duduk di tepi tingkap apartmennya di sini kerana mahu membunuh diri kelmarin.

Wanita berusia 22 tahun itu cuba terjun dari tingkap di tingkat tujuh tetapi dia sempat diselamatkan oleh seorang pegawai tempatan.

Dia dipercayai mahu membunuh diri selepas teman lelakinya selama empat tahun memutuskan hubungan selepas mereka merancang untuk berkahwin.

Namun, wanita itu akhirnya diselamatkan oleh seorang pegawai tempatan, Guo Zhong Fan yang pantas memegang leher, bahu dan gaun wanita tersebut.

Seorang lagi lelaki kemudian memanjat keluar dari satu lagi tingkap untuk menolak kaki wanita itu bagi membantu menyelamatkan mangsa. - Agensi Kosmo


Fairy Notes-scary nya,bayangkan kalau leher dia patah ke :(

Jus Avokado

Pada suatu hari yang terik,sepasang suami isteri terjah ke restoran nasi padang
di kg baru/chow kit

Sudah lame tak ke situ,ayam kampung goreng rempah nya sudah tak seenak dulu

sedap lagi di restoran ini

Sedang asyik menikmati rezeki dari Allah


tiba2 si isteri terpandang minuman di meja bertentangan nya








jus avokado!!!kebetulan si isteri belum pesan minuman

konon2 makan tak nak bersulam air :P,dengan penuh rase
teruja nya si isteri memanggil pelayan lalu memesan jus avokado
yg didambarkan

Pelayan itu meng"repeat" order "jus alpokadho 1 ya"
dengan slanga java yang teramat tebal.

Beberapa minit kemudian Jus Avokado tiba

Tanpa membuang masa si isteri pon mencuba
jus itu

Rasa nya enak bangat!!lemak2,ade rase timun sikit
tapi berlemak

Ditambah dengan rasa manis coklat ,asyik!
mengenyangkan

Si isteri perutnya kecil,nafsu makan nya MasyALLAH

Kebiasaan nya jika si isteri mahu menikmati minuman
manis lagi "berat",si isteri hanya makan kudapan

Lalu tak larat menghabis jus itu,kerana baru menghabiskan
sepinggan(sungguh2 nak bagitau makan sepinggan je :p)
nasi padang.

Siapa lagi yang jadi mangsa nya,hubby sayang la
tukang habiskan hihihi

Wednesday, May 18, 2011

Sepatu Bata


hubby and wifey jadi duta kasut bata jap hehe

hari tu kebetulan same nak cari sepatu baru


teringat mase kecik2 selipar bata,sepatu bata

femes sangat.

mase remaja dah tak pandang bata dah
design macam oldies sikit

Sekarang design BATA dah cantik2 balik :)

jenis comfort pon ade :)



Fairy Notes-dapat gaji nak cari sepasang BATA lagi hihi

Tuesday, May 17, 2011

PWP-purchase with purchase



perasmian non stick pan yang pertama pia beli hehe

suke2!pia beli RM10 harga PWP

pembelian lebih RM30 dalam 1 resit

Harge sebenar RM29.90 kalau tak silap

Jenama biasa je non stick pan ni

PWP ni 2-3 bulan lepas nya PWP
hehehe

kena rajin2 check PWP ni,boleh beli dengan
harga murah sikit

Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Guru







SETIAP hari Azhar Mat Daud, 38, akan bangkit daripada lenanya tepat pukul 3 pagi. Lengkap berpakaian sesuai dengan imej seorang guru, dia menuju ke stesen kereta api Wakaf Bharu dengan menaiki motosikal.
Cerita Azhar, dia tidak boleh bangun lewat atau tidur selepas pukul 11 malam. Jika itu berlaku, dia akan lewat ke sekolah. Hal itu juga boleh mencalarkan imejnya sebagai guru di Sekolah Kebangsaan (SK) Dabong.
Meskipun perjalanan dari rumahnya di Kota Bharu, Kelantan ke stesen berkenaan hanya mengambil masa kurang setengah jam, Azhar sentiasa berwaspada. Cikgu Matematik itu memberitahu, dia sering menoleh kiri kanan jalan dan pada masa sama, mulutnya terkumat-kamit membaca doa pelindung diri.
“Dalam waktu-waktu sebegini ramai yang masih tidur cuma ‘orang-orang tertentu’ saja yang masih berjaga dan bekerja,” ujarnya yang membawa maksud yang tersirat.
Ketibaan tren di stesen Wakaf Bharu lazimnya tepat pukul 4 pagi. Dengan langkah lemah longlai sambil bertemankan suara cengkerik dan unggas yang ditenggelamkan oleh bunyi bingit kereta api, Azhar mengambil tempat duduk. Untuk seketika, dia menjadi penumpang pertama tren itu.
Suasana yang masih gelap membuatkan Azhar tidak berupaya melakukan apa-apa kecuali melelapkan mata. Barangkali itu perkara terbaik yang dilakukan kerana sebelum sampai ke Dabong, kereta api akan melalui 20 stesen dengan jarak melebihi 200 kilometer (km). Perjalanan adakalanya memakan masa lebih tiga jam. Pernah sekali, akibat terlena, dia dibawa kereta api hingga ke stesen Kemubu.
“Inilah yang saya lalui selama tiga tahun berturut-turut. Pemeriksa tiket pun dah kenal kerana saya ialah pelanggan setia yang membeli tiket tiap-tiap hari.
“Percaya atau tidak, perjalanan saya ke tempat kerja lebih lama daripada waktu saya mengajar,” seloroh Azhar. Namun sepanjang wawancara berlangsung, dia tidak pernah menunjukkan sekelumit pun rasa kesal. Sebaliknya, Azhar menganggap ia adalah satu pengorbanan tulus untuk membantu murid-murid di pendalaman.



PADA asalnya, Norazlina berasa canggung tinggal dan bertugas di Dabong, tetapi setelah beberapa bulan di sana, dia mula berasa selesa.

Menceritakan latar dirinya, Azhar sebelum ini merupakan guru di SK Jalan Pasar 1, Pudu, Kuala Lumpur selama lapan tahun. Penyakit strok yang dihidapi oleh ibunya mendorong Azhar membuat permohonan untuk bertugas di negeri kelahirannya supaya hampir dengan orang tuanya.
“Walaupun berasal dari Kelantan, saya tak pernah ke Dabong. Pada asalnya, saya duduk di asrama, tetapi selepas kejadian rumah saya dirompak, saya khuatir untuk meninggalkan isteri dan dua anak saya,” terangnya.
Adakah rutinnya yang sangat memenatkan memberi impak kepada kesihatan Azhar? Lelaki itu mendiamkan diri sejenak. Daripada bebola matanya, barangkali Azhar enggan berkongsi rasa. Namun, apabila diasak, akhirnya dia mengaku.
“Saya ada hipertensi dan setiap tiga bulan saya mendapatkan rawatan di Klinik Pakar Otorinolaringologi kerana mengalami masalah pernafasan.
“Jika dulu berat badan saya 110 kilogram (kg), kini 80kg setelah bertugas di Dabong,” katanya yang masih lagi boleh mengukir senyuman.
Barangkali masalah kesihatan bukan satu isu besar kepada Azhar. Ada kisah yang lebih meruntun perasannya.
Kematian ibu
“Saya sanggup berpindah ke kawasan pedalaman kerana ibu saya tetapi pada 3 Mac 2009, ibu saya meninggal dunia ketika saya sedang mengajar kelas tambahan.
“Saya dapat tahu berita kematian agak lewat kerana talian telefon di Dabong pada ketika itu kurang memuaskan, setengah jam kemudian barulah saya terima khidmat pesanan ringkas (SMS) yang memaklumkan berita sedih itu,” katanya menahan perasaan ketika menitipkan cerita.
Gambaran perjalanan seorang guru di sekolah yang sama iaitu Noor Azainab Abdullah, 32, persis Azhar. Bezanya, hentian Noor Azainab bermula dari Kuala Krai. Azhar turut berada dalam tren yang sama.

SELAIN digunakan oleh para guru, kereta api juga merupakan pengangkutan utama bagi majoriti pelajar SK Dabong dan SMK Dabong setiap hari.

Ujar guru pendidikan khas yang menetap di Kampung Pek, Machang, Kelantan itu, dia bukanlah individu yang gemar menaiki kereta api. Namun, wanita ini tidak menyangka kereta api menjadi pengangkutan utamanya ke tempat kerja.
Jadual Noor Azainab bermula pada pukul 4.20 pagi. Tepat 4.50 pagi, dia bergerak dan memakir keretanya di stesen kereta api Kuala Krai. Noor Azainab berkata, dia membiarkan wajahnya polos tanpa sebarang solekan.
“Biasanya, bila azan bergema saya berada dalam kereta api, jadi saya mengambil wuduk dan bersolat (dengan cara duduk) dalam kereta api,” kongsinya yang pernah sampai ke sekolah pada pukul 12 tengah hari disebabkan berlaku tanah runtuh dan kemalangan antara kerets api dan haiwan di landasan.
Ketika ditanya mengapa dia tidak tinggal di asrama yang disediakan oleh pihak sekolah, jawab bekas graduan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu: “Saya seorang guru yang mengajar kanak-kanak istimewa, jadi saya perlu sentiasa mencari material terbaik untuk mereka daripada Internet, tapi malangnya di Dabong liputan jalur lebarnya sangat lemah.”
Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Tugas Noor Azainab bukan saja menuntut pengorbanan masa, malah ketahanan mental kerana dia mengendalikan pelajar lembam.
“Saya pernah terfikir untuk tukar sekolah. Mula-mula kerja oleh ibu saya kerap merayu supaya saya berbuat demikian tapi lama-kelamaan, saya rasa sayang kerana saya suka persekitaran di Dabong yang tenang.
“Perjalanan yang panjang ketika pergi dan pulang dari sekolah membolehkan saya menanda buku pelajar dan buat persediaan untuk mengajar,” ujarnya yang menempuh pengalaman yang sama pada bulan puasa.
Noor Azainab mengambil tren pukul 2.30 petang untuk pulang ke rumah. Pada waktu itu, selain menyaksikan gerabak kereta api dipenuhi pelajar sekolah, suasana pelajar mengulangkaji pelajaran dalam tren merupakan satu pemandangan yang cukup berharga bagi dirinya.
Mahir dialek Kelantan

SUDAH MENJADI RUTIN. Perjalanan pergi dan balik yang panjang dalam kereta api membolehkan Azhar menanda buku sekolah para pelajarnya.

Melewati kelas murid prasekolah di SK Dabong, Norazlina Abd. Aziz, 32, dilihat sedang mengajar pelajar-pelajarnya dengan penuh ketekunan. Dia sangat petah bertutur dialek Kelantan. Sangkaan penulis dan jurufoto, Hafiz Johari, dia sememangnya anak jati Kelantan, tetapi telahan itu ternyata silap besar.
“Saya orang Perak, tapi bila dah beberapa bulan mengajar di Dabong, secara automatik saya pandai bertutur dialek Kelantan,” katanya sambil tertawa kecil.
Siswazah Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Datuk Razali Ismail, Terengganu itu tidak perlu disoal lanjut. Dia memberitahu, keputusannya untuk ke Dabong kerana suaminya bekerja di Pengkalan Chepa.
“Saya tak pernah tahu ada kawasan bernama Dabong, puas mencari maklumat dan apabila saya sampai di Dabong, saya sangat cuak sebab saya tengok jalan-jalannya sangat kecil,” ujarnya yang merasakan nasibnya lebih baik berbanding kepayahan yang dilalui oleh Azhar dan Noor Azainab.
Tidak seperti kedua-duanya, Norazlina tinggal di asrama bersama dua anaknya yang masing-masing berusia empat dan enam tahun. Dia hanya berkesempatan bertemu suaminya pada hujung minggu.
Pertemuan kami diakhiri dengan luahan kata-kata yang penuh bermakna daripada Norazlina: “Di Dabong, saya belajar erti dan tanggungjawab sebagai pendidik yang sebenar. Saya mengakui jiwa saya semakin dekat dengan kampung ini dan masyarakat Dabong yang penuh berhemah.”Kosmo

Saturday, May 14, 2011

kisah disebalik foto

Assalammualaikum,syukur lah dapt pon update blog

u oll pon kena kan?waduh sepi dunia blog kejap kan?

baru tahu bestnya dapat "masuk" dashboard ,huhu

Pia  nak share amazing picture ni,kuasa gambar!!!





ROBERTUS AGUNG SUDIATMOKO merakamkan gambar seekor semut berdiri dengan satu kaki di Cibinong, Indonesia pada September lalu.



CIBINONG - Seorang jurugambar Indonesia, Robertus Agung Sudiatmoko merakamkan gambar seekor semut api berdiri dengan hanya menggunakan satu kakinya, lapor sebuah akhbar semalam.
Robertus, 29, merakamkan aksi yang jarang dilihat itu dengan menggunakan sebuah kamera Canon 40D apabila dia melihat sekawan semut api melintas berhampirannya di sebuah kampung di sini, Jawa Barat.
Banyak gambar menarik serangga itu yang dapat dirakamkan tetapi imej paling menakjubkan adalah aksi seekor semut tersebut yang berdiri dengan menggunakan satu kaki belakang selama 30 saat seperti ia sedang menari pada September lalu. - Agensi kosmo






PAPARAN potret Aisha di majalah Time telah memberi tamparan hebat kepada kerajaan Afghanistan.


DESIRAN angin di padang pasir wilayah Oruzgan telah menenggelamkan lolongan Bibi Aisha. Semahu-mahunya wanita kelahiran Afghanistan yang bertubuh kecil itu meraung dan meronta-ronta meminta belas kasihan.
Lelaki yang juga sang suaminya seolah-olah tidak mampu lagi mengawal amarahnya. Isterinya terus diheret meskipun dia menyedari burqa yang menyaluti tubuh isterinya telah koyak-rabak.
Wanita yang berusia 18 tahun ketika itu tertanya-tanya ke mana hilangnya keimanan suaminya? Bibi Aisha sedar, cinta antara mereka tidak pernah bercambah. Namun, atas dasar kemanusiaan, dia mahu dirinya dibebaskan.
Bagi keluarga mertuanya yang berbangsa Pashtun, perbuatan Bibi Aisha atau biasa dengan panggilan Aisha melarikan diri dari rumah suaminya dianggap memalukan. Sebagai mematuhi prinsip kaum, tindak-tanduk Aisha itu perlu dihukum.
Tiba di satu sudut, bapa mertuanya telah mengacukan senjata api di kepala Aisha. Aisha pada ketika itu dalam ketakutan dan tanpa sebarang isyarat, hidungnya dihiris dan kedua-dua belah cuping telinganya dipotong.
Sebagaimana derasnya darah yang memancut daripada organ-organ yang dilukakan, begitu juga dengan kesakitan yang alaminya. Hembusan nafas Aisha tersekat-sekat. Namun, bibir mungilnya tidak henti-henti daripada menitipkan doa. Lamunan Aishah ketika itu tidak lain dan tidak bukan hanyalah kematian. Kemudian, dia rebah serta-merta.
Sudah tertulis di Luh Mahfuz, takdir seorang manusia di tangan Tuhan. Dengan keajaiban-Nya, wanita yang sudah hilang pesonanya terjaga keseorangan di sebuah kawasan pergunungan.
Tangannya terketar-ketar menyentuh hidungnya yang telah rompong. Pendengarannya juga tidak jelas. Apabila detik-detik ngeri itu kembali menerawang di benaknya, Aisha tidak menangisi takdir hidupnya, bahkan dia bersujud syukur kerana masih bernyawa.
Ujar wanita itu kepada wartawan CNN “Bila mereka potong hidung dan telinga saya, saya pengsan serta- merta dan apabila terjaga pada waktu tengah malam, saya berasa ada air sejuk dalam hidung saya.
“Saya cuba membuka mata tapi penglihatan saya kelam kerana darah memenuhi mata.”
Wanita itu mengerah seluruh tenaga yang ada dengan merangkak berdikit-dikit. Dia berdoa agar dapat tiba ke kediaman datuknya walaupun termometer alam pada malam itu begitu dingin.
Diselamatkan




TERHARU. Bieber meraikan kemenangannya bersama Putera Constantijn (kiri) di Amsterdam baru-baru ini.



Sesungguhnya, Aisha berasa takjub apabila Allah menemukannya dengan individu yang baik hati. Sekumpulan petugas kontraktor sebuah firma Amerika Syarikat (AS) ternampak kelibatnya. Dia diberi rawatan selama lapan bulan dan kemudiannya diberi perlindungan secara rahsia di sebuah lokasi di Kabul.

Sejurus selepas itu, sebuah pertubuhan yang dikenali sebagai Grossman Burn Foundation telah menaja pembedahan rekonstruktif hidung Aisha. Dia jua diberi kaunseling bagi menyahkan trauma yang menguasai Aisha.

Kehilangan kedua-dua belah telinga dan hidung mancungnya, tidak bermakna Aisha hilang kata-kata. Dia bercerita mengapa dia diperlakukan sekejam rupa.

Pada usia 12 tahun, dia dan adiknya telah diserahkan oleh keluarga kepada pejuang Taliban untuk melunaskan hutang-hutang keluarga. Justeru, Aisha tidak pernah berkesempatan untuk ke sekolah. Dia seorang buta huruf.

Aishah kemudiannya berkahwin. Sejak itu, nasibnya lebih malang. Tidak cukup diseksa dan didera, adakalanya dia dipaksa tidur di kandang ternakan. Akhirnya, Aisha mengambil keputusan melarikan diri daripada cengkaman suaminya yang berhati binatang.

Kini, Aisha berusia 20 tahun. Bersama jutaan orang lain menaiki tren di kota New York, dia yang memakai jean biru dan berjaket dengan yakin melemparkan senyuman.

Aisha kini hidup semula dengan seraut wajah yang memukau. Dia mengenakan hidung palsu atau hidung prostetik. Namun, bagaimanakah seorang Muslim berasal dari Afghanistan meraih perhatian luar biasa daripada masyarakat AS?

Jurufoto jadi penyelamat

Ketika dibawa ke kem pelarian di Kabul oleh penyelamat, Aisha telah ditemukan dengan seorang jurufoto kelahiran Afrika Selatan, Jodi Bieber, 44.

Bidikan lensa Bieber yang merakam wajah dramatik wanita Afghanistan itu yang kehilangan hidung dan telinga, sesungguhnya telah memberi impak besar kepada kehidupan Aisha.

Gambar itu telah menjadi muka depan majalah Time pada Ogos tahun lalu dengan tajuk, Apa Yang Akan Berlaku Apabila Kita Tinggalkan Afghanistan. Foto itu telah mencetuskan satu fenomena luar biasa dan menghidupkan pelbagai emosi.


Apakah reaksi Bieber ketika pertama kali bertemu dengan wanita berwajah pelik itu? Dia hanya diberi tiga jam untuk meyakinkan Aisha yang masih murung itu bahawa rakaman foto itu bukan satu eksploitasi.
Katanya kepada Sunday Times : “Saya bersama seorang penterjemah dan pekerja sosial memasuki sebuah bilik kecil, cuma ada kusyen, sehelai permaidani dan sebuah kipas.
“Saya tak tahu bagaimana nak jelaskannya (perasaan), saya juga tidak tahu gambar yang macam mana dapat saya rakamkan. Jadi saya letakkan kamera dan berbual dengannya.
“Kemudian saya kata, betapa jelitanya dia dan ingin cuba merakam kecantikan dalamannya serta kekuatan dirinya.”
Tambah Bieber yang pernah bekerja di majalah New York Times, dia bukan saja mengambil gambar wanita itu, dia merakam dan menterjemahkan jiwa lara Aisha pada sekeping gambar.
Pertemuan dengan wanita Muslim itu merupakan satu pengalaman hebat baginya.
Ujarnya dengan penuh emosi : “Saya banyak belajar dan saya tidak menerima satu dua respons. Ada yang menyelar tindakan saya kerana mengambil gambarnya.
“Tapi ingin saya katakan bahawa pada saat mereka semua sedang bersenang-lenang, Aisha tidak ada hidung dan telinga. Adakah saya hendak biarkan dia menangis sekali lagi tanpa hidung? Sekurang-kurang saya telah berbuat sesuatu untuk Aisha.” Sesungguhnya, tiada harga bagi sebuah keikhlasan. Populariti foto Aisha bukan saja menaruh simpati dunia untuk membantunya tetapi pada masa sama, telah mendatangkan tuah kepada Bieber.
Potret Aisha telah dinobatkan sebagai pemenang Anugerah Foto Terbaik Dunia (WPP) 2010 di Amsterdam baru-baru ini. Bieber berjaya menewaskan 108,059 keping gambar yang dihantar oleh 5,846 jurugambar dari 125 buah negara.
Diselubungi kontroversi




WAJAH BAHARU. Aisha dengan hidung palsu dan memilih untuk menetap di New York.

Dalam reaksi spontannya ketika diumumkan sebagai pemenang, Bieber menjerit sambil berkata “Apa? Kamu bergurau, adakah kamu serius, saya tidak percaya, saya rasa berjuta tahun sekali pun juri tak akan memilih gambar ini.”

Sentuhan wanita yang gemar mengembara itu akan dipamerkan di lebih 100 buah bandar di 45 buah negara dan dicetak dalam buku yang diterjemahkan ke dalam enam bahasa.

Bagaimanapun, kemenangan Bieber diselubungi dengan pelbagai kontroversi sehingga timbul fenomena yang dinamakan Sensasi Bieber dalam laman web terkemuka.

Kerajaan Afghanistan berkata, kemenangan yang membawa populariti kepada gambar itu tidak lain tidak bukan hanya satu propaganda AS. Mereka juga marah apabila gambar itu telah menjadi simbol global kepada keganasan Taliban terhadap kaum Hawa.

Sementara agensi berita Xinhua melaporkan, gambar yang dirakam menerusi teknik klasik memang mengagumkan, tetapi kehilangan hidung Aishah telah menjadikan gambar itu sesuatu yang mengejutkan dan mengerikan.

Bieber juga dikritik kerana dianggap mahu memanipulasi insan lemah. Rakaman tekniknya yang dianggap tersasar daripada tradisi stail kewartawanan foto turut menjadi perdebatan.

Meredakan spekulasi yang hebat bertebaran, pengasas anugerah itu David Burnett berkata, tiada unsur politik semasa juri memilih foto itu.

“Pada peringkat awal, foto Bieber bukanlah menjadi pilihan utama, tetapi apabila diperhalusi, terdapat tarikan luar biasa dan kekuatan pada foto ini,” katanya.

Ketika dirinya dihentam, Bieber tidak melenting. Sebaliknya, wanita itu dengan tenang berkata: “Saya hanya mahu menunjukkan kepada dunia bahawa dia seorang wanita kental. Jika saya biarkan Aisha, deritanya akan berlarutan.” Kosmo

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels

Artikel (219) Award (9) Bahan Santai (120) Beloved Nuffnang (25) Celebration (105) Cite biase jer (152) Doa (10) Emosi (183) First Time (186) Gift (6) Info (262) Kawen-Kawin (26) Lirik (21) Love (46) Nasihat (67) Pia berhujung minggu (83) Tag (21)